La Mitjana (4) - Capella de la Troballa de la Mare de Déu de la Salut - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9851)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 43
Vora 6
Pes aproximat 60
Any fosa 1750ca
Descripció Les inscripcions originals d'aquesta campana, ubicades al terç i a una cartel al mig, varen ser lamentablement esborrades, afegint-ne noves incidint a la superfície del bronze. Al mig trobem aquesta inscripció: "NA SRA DE LA SALUD / ALGEMESI V DICIEMBRE DE MCMLIV". Al mig peu també hi ha una xicoteta inscripció esborrada, segurament per un canvi d'opinió. Finalment a l'altre costat está aquesta, també incisa: "EL MARTIR PASCUAL FERRER BOTELLA / PBRO. / Y EN SU NOMBRE SUS HERMANAS RAMONA Y VICENTA DEDICAN A LA VIRGEN ESTE RECUERDO". Es tracta d'una inscripció en record del prévere José Raimundo Pascual Ferrer (1894-1936).
Mig (M) (00) (Creu Patriarcal amb pedestal)
(03) (Cartela amb inscripcions esborrades)
(06) "NA SRA DE LA SALUD / ALGEMESI V DICIEMBRE DE MCMLIV"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "EL MARTIR PASCUAL FERRER BOTELLA / PBRO. / Y EN SU NOMBRE SUS HERMANAS RAMONA Y VICENTA DEDICAN A LA VIRGEN ESTE RECUERDO"
Tocs tradicionals de campanes Principalment vols manuals.
Tocs actuals de campanes Es volteja automàticament.
Truja Ferro Portilla
Estat anterior Imatges anteriors a la mecanització de la campana (1993ca) mostren la truja de fusta amb la que estava instalada.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de ferro Portilla i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor a cadena de vol seguit a les (03)
Intervencions Com que les inscripcions originals varen ser esborrades, desconeixem la data en que va ser fosa la campana. Per la Creu i signes utilitzats per separar les paraules podem datar la campana entorn a l'any 1750. En 1954 esborraren aquestes inscripcions i afegiren altres noves i pujaren la campana a la torre. Sembla que l'any 1993 es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant al mateix temps el toc amb un motor de vol continu. Aquesta intervenció és obra de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria).
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana recomanem restaurar-la. La campana es deu netejar per fins i per fora i la truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització es deuria igualment renovar amb un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació exterior de la campana] (08-09-2009)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2017
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2020
  Convertir a PDF