Maria (3) - Capella de la Troballa de la Mare de Déu de la Salut - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9850)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 42
Altura del bronze 37
Vora 5
Pes aproximat 43
FonedorDE VIELSA, MIQUEL
Any fosa 1620ca
Descripció La campana té aquesta inscripció llatina al terç, formada per lletres amb decoracions vegetals: "✱AVE MARIA GRATIA PL". Per motius d'espai es talla la inscripció, que completa seria: "AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM". Ens trobem amb una inscripció molt habitual a les campanes del moment. És una variant de la salutació angèlica, dirigida per l'arcàngel Gabriel a la Mare de Déu al passatge de l'Anunciació (Lc 1, 28). Concretament fa servir la variant d'aquestes paraules que s'adaptaren per a l'oració de l'Ave Maria, la més popular de les oracions marianes. La inscripció es pot traduir d'aquesta forma: "ET SALUDE MARIA PLENA DE GRÀCIA". Les dos primeres paraules les torna a repetir a una cinta que penja del terç: "AVE MARIA".

Al mig trobem incises aquestes inscripcions: "NA SRA DE LA SALUD / ALGEMESI V DICIEMBRE DE MCMLIV". La data possiblement es refereix a la data de col·locació de la campana a la torre. Al peu està la següent inscripció, també incisa: "✱ LOS ESPOSOS JOSE GIRBES BOTELLA Y JOSEFA ALEIS CUEVAS, EN MEMORIA DE SU MADRE DA AMPARO BOTELLA NICLÓS OFRECEN ESTA CAMPANA A LA VIRGEN". Totes aquestes inscripcions s'afegiren en l'any 1954, quan es va col·locar la campana a la torre.
Anses No en té.
Terç (T) (2 cordons)
"✱AVE MARIA GRATIA PL"
(2 cordons)
(sanefa amb motius geomètrics) / (cinta penjant) "AVE MARIA"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (incisa) " "NA SRA DE LA SALUD / ALGEMESI V DICIEMBRE DE MCMLIV"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu "✱ LOS ESPOSOS JOSE GIRBES BOTELLA Y JOSEFA ALEIS CUEVAS, EN MEMORIA DE SU MADRE DA AMPARO BOTELLA NICLÓS OFRECEN ESTA CAMPANA A LA VIRGEN"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Principalment vols manuals.
Tocs actuals de campanes Es volteja automàticament.
Truja Ferro Portilla
Estat anterior Abans de la mecanització (1993ca) la campana estava dotada de truja de fusta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de ferro Portilla i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions Les decoracions situades a les inscripcions de la campana i la sanefa amb motius geomètrics són característiques del fonedor Miquel de Vielsa (o Bielsa), del qual coneixem altres dos campanes a les que figura el seu nom a les inscripcions (El Manuel de la Catedral de València i la Maria de la Parròquia d'Albalat de la Ribera) i altra atribuïda (a la Parròquia dels Àngels de Mislata). Comparant les decoracions ens sembla que aquesta campana podria ser obra d'aquest fonedor, datada entorn a 1620, ja que tampoc figura la data de fosa.

En 1954 afegiren altres inscripcions, incidint a la superfície del bronze, i pujaren la campana a la torre. Sembla que l'any 1993 es va canviar la truja de fusta per altra de ferro, mecanitzant al mateix temps el toc amb un motor de vol continu. Aquesta intervenció és obra de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria).
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana recomanem restaurar-la. La campana es deu netejar per fins i per fora i la truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La mecanització es deuria igualment renovar amb un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (07-09-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2017
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2020
  Convertir a PDF