Pilar (3) - Església de Cortixelles - TURÍS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9847)

Localització Campanar
Diàmetre (en cm) 48
Altura del bronze 34
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 64
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1965ca
Descripció Compta en primer lloc amb la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Seguidament al mig trobem el nom de la campana: "PILAR".
Anses Fosa sense anses.
Terç (T) (2 cordons)
(cordó)
Mig (M) (00) "PILAR"
(03) (Logotip de l'Institut Nacional de Colonització)
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de baix.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'òcul que té el campanar. Disposa de truja de ferro i cigonyal per voltejar-la des de baix. No presenta anses i està enroscada a la truja i disposa d'un taco de fusta per aïllar-la del ferro de la truja. Compta amb batall lligat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa junt a altres dos més amb destí a l'Església de Cortixelles, construïda per l'Institut Nacional de Colonització durant la dècada dels anys 60 del segle XX. L'encarregat de fondre i instal·lar les campanes va ser la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, sufragant les despeses l'Institut. Per aquest motiu el seu logotip figura a la campana. Aquesta es va fondre entorn a l'any 1965.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradicional, per aquest motiu es deuria restaurar. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. El bronze es deu netejar per dins i fora, de forma que la campana recupere la sonoritat original. En cas de mecanització es deu instal·lar un motor d'impulsos, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment. Es deu reforçar el batall amb cable de seguretat per evitar la caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (17-11-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-05-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-05-2016
7 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0