Sant Llorenç (1) - Ermita del Sant Crist de Torrent de Fenollet - LLANERA DE RANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9821)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 43
Pes aproximat (en quilos) 46
Any fosa 1733
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "✱ SANE ✱ LORENSO ✱ ORATE ✱ PRONOVIS ✱ ANO ✱ I133". Aquesta combina el llatí i espanyol i correctament escrita seria: "✱ SANCTE ✱ LAURENTI (o SAN LORENZO) ✱ ORA ✱ PRO NOBIS ✱ ANNO ✱ 1733". La seua traducció podria ser: "SANT LLORENÇ PREGA PER NOSALTRES ANY 1733". La primera part de la inscripció té orige a les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església i molt comú entre la religiositat popular per implorar la protecció dels sants o la Mare de Déu. La segona té la data de fosa i les dos primeres xifres cal interpretar-les com a els números 1 i 7. Al mig té una creu amb pedestal, una Immaculada Concepció, un Sant Llorenç i una Santa Bàrbera.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANE ✱ LORENSO ✱ ORATE ✱ PRONOVIS ✱ ANO ✱ I133"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(2 cordons)
(03) (Immaculada Concepció)
(06) (Sant Llorenç)
(09) (Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava manualment des de l'espadanya.
Tocs actuals de campanes No es toca. Trencada
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana conserva la instal·lació original amb la truja de fusta, de perfil tradicional valencià i presenta un badat al llavi. La truja es troba en un estat de conservació regular pel pas del temps i l'acció del sol i la plutja entre altres factors. Es guarda a l'interior de l'ermita.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1733 i per la seua advocació sembla que en origen es va fondre per a la primitiva Parròquia de Sant Llorenç de Torrent d'En Fenollet. El nucli de població va perdre la categoria de municipi en 1840 i la parròquia, sent enderrocada l'església a mitjans del segle XIX. La campana, que estaria ubicada en una espadanya o campanar, devia passar en aquest moment a l'Ermita del Crist, on es conserva actualment.

L'any 2020 s'ha baixat del campanar i es guarda a l'ermita a l'espera de la pròxima restauració.
Propostes Cal soldar la campana amb l'objectiu de recuperar la seua sonoritat original. La truja de fusta es troba en mal estat de conservació i seria necessària una restauració de la mateixa per tal de preservar la seua conservació. En la mesura de les possibilitats aquesta truja devia ser conservada o les màximes parts possibles d'aquesta, en cas de canviar-la es devia fer una rèplica de similars proporcions.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Les mesures són aproximades.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (06-02-2015)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica] (06-03-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-03-2020
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 122 Visitants: 122 Usuaris: 0