Sant Llorenç (1) - Ermita del Sant Crist de Torrent d'En Fenollet - LLANERA DE RANES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 9821)

Localització Espadanya
Diàmetre 43
Pes aproximat 46
Any fosa 1733
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# SANE # LORENSO # ORATE # PRONOVIS # AÑO # 1733". Aquesta combina el llatí i espanyol i correctament escrita seria: "# SANCTE # LAURENTI # ORA # PRO NOBIS # AÑO # 1733". La seua traducció podria ser: "SANT LLORENÇ PREGA PER NOSALTRES ANY 1733". La primera part de la inscripció té orige a les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església i molt comú entre la religiositat popular per implorar la protecció dels sants o la Mare de Déu.
Terç (T) (2 cordons)
"# SANE # LORENSO # ORATE # PRONOVIS # AÑO # 1733"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(2 cordons)
(03) (imatge sagrada)
(06) (imatge sagrada)
(09) (imatge sagrada)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es voltejara.
Tocs actuals de campanes Sembla que actualment no toca.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana conserva la instal·lació original amb la truja de fusta, de perfil tradicional valencià. La truja de fusta es troba en mal estat de conservació i seria necessària una restauració de la mateixa per tal de preservar la seua conservació. En la mesura de les possibilitats aquesta truja deuria ser conservada o les màximes parts possibles de la mateixa, en cas de canviar-la es deuria fer una rèplica de similars proporcions.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1733 i per la seua advocació sembla que en orige es va fondre per a la primitiva Parròquia de Sant Llorenç de Torrent d'En Fenollet. El nucli de població va perdre la categoria de municipi en 1840 i la parroquialitat, sent derribada l'església a mitjans del segle XIX. La campana, que estaria ubicada en una espadanya o campanar, deuria passar en eixe moment a l'Ermita del Crist, on es conserva actualment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Les mesures són aproximades.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-02-2015
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2020
  Convertir a PDF