Campana Quarta (4) - Parròquia dels Sants Vicents - CORBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9815)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 52
Altura del bronze 39
Vora 6
Pes aproximat 81
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1956
Descripció Aquesta campana és un exemple de fabricació industrial, ja que no ha estat fosa per a cap campanar específicament ni compta amb cap inscripció indicant el seu destí. Es tracta de un bronze fet quasi en sèrie, fosa amb anterioritat a ser encomanada i que sols compta amb la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA. 27 / VALENCIA"
(09) (Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Tocava els Quarts.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP.
Estat anterior Estava en un regular estat, ubicada a la mateixa finestra que actualment. Comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i cigonyal. A més tocava els Quarts amb un martell, conectat al rellotge.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada al tercer cos del campanar. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) maça desconectada per tocar les hores, (09) motor d'impulsos.
Intervencions En l'any 1956 es van adquirir noves campanes per al rellotge, sent aquesta una d'elles. Com hem senyalat es tracta d'una campana industrial de la foneria Manclús, fabricada seriadament i comprada amb destí al campanar per tocar els Quarts. En 2012 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp, que va baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va ser instal·lada al tercer cos del campanar i mecanitzada amb motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP (28-07-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (17-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF