Sant Mateu (4) - Parròquia de Sant Mateu - La Xara - DÉNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 959)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 66
Vora 7
Pes aproximat 275
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1928
Descripció La campana té un cordó i garlanda amb triangles decorats a l'espatlla. Seguidament, al terç, disposa d'una inscripció situada entre cordons al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "SAN MATEO AÑO 1928". El text està incís i per tant es va afegir quan ja estava fosa la campana. També al terç hi ha una garlanda que alterna triangles decorats, flors i querubins. Al mig té una creu de calvari, una representació dels símbols del martiri de Sant Pere de Verona i una imatge d'aquest sant. També està la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITOS JUNTO TTRA MADRID". Al mig peu té diverses flors i aquesta inscripció amb els donants: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ESTA CAMPANA ES COSTEADA A EXPENSAS DE LOS PADRINOS D ANTONIO GONZALEZ GOMEZ Y DÑA PURIFICACION DOMENECH BURRIEL". Baix hi ha una garlanda amb motius vegetals. Finalment, al mig peu, presenta una sanefa amb raïms.
Espatlla (H) (cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Terç (T) (2 cordons)
(00) "SAN MATEO AÑO 1928" (incís)
(04) (flor)
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats, flors i querubins)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(03) (símbols martiri de Sant Pere de Verona)
(06) (Sant Pere de Verona)
(09) (marca del fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / CANO TRANSITOS JUNTO TTRA MADRID"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ESTA CAMPANA ES COSTEADA A EXPENSAS DE LOS PADRINOS D ANTONIO GONZALEZ GOMEZ Y DÑA PURIFICACION DOMENECH BURRIEL"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
(sanefa amb raïms)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall i volteig des de la sala de les campanes. Tocava les hores amb una maça horària.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic. Toca les hores i mitges.
Truja Fusta nova Valverde
Estat anterior Eix solt. Truja de fusta ben apretada i pintada. Batall antic amb peçonet. La truja de fusta era l'element patrimonial de major interès del campanar. Ha sigut substituïda, possiblement de manera innecessària, i la nova truja no reprodueix del tot la forma original. A més, la truja estava pintada de blau, un element singular i característic, que no ha sigut respectat en la nova truja. En 2015 disposava d'una ballesta.
Estat actual Està instal·lada amb una truja nova de fusta a una de les finestres de la sala de les campanes. La campana ha sigut dotada d'electromall CLOCK-O-MATIC per als tocs automàtics. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall de Clock-o-Matic
Intervencions Va ser restaurada per RELOJERIA VALVERDE, que va canviar la truja de fusta anterior per una nova. En 2019 es va retirar la maça horària, així com la ballesta.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Xavier (21-07-1994)
 • MONTELL, Isaac (23-03-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (30-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-09-2020
24 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF