Mare de Déu del Rosari (1) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer - L'ATZÚBIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 945)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 58
Vora 8
Pes aproximat 152
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1965
Descripció La campana té diversos cordons al terç i una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Seguidament, al mig, hi ha un crucifix, una imatge de la Mare de Déu del Pilar i aquesta inscripció incisa: "VIRGEN DEL ROSARIO / DONADA POR LA CAJA DE AHORROS DEL / SURESTE DE ESPAÑA. / PADRINOS: EXCMO SR. D. ANTONIO RAMOS CARRATALA / MARIA MERCEDES OLIVER RAMOS / ADSUBIA 1965". El text indica l'advocació de la campana, el donant i padrins, així com el nom del poble i l'any de fosa. La campana segurament estava ja fosa quan l'adquiriren, motiu pel qual les inscripcions són incises. Va ser un procediment relativament habitual a aquesta foneria el fet de fabricar les campanes de forma quasi seriada, amb elements genèrics i deixant un ampli espai al mig destinat a les inscripcions. També al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "VIRGEN DEL ROSARIO / DONADA POR LA CAJA DE AHORROS DEL / SURESTE DE ESPAÑA. / PADRINOS: EXCMO SR. D. ANTONIO RAMOS CARRATALA / MARIA MERCEDES OLIVER RAMOS / ADSUBIA 1965" (Tot incís)
(09) (Mare de Déu del Pilar)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic,
Truja Ferro manclús vella
Estat anterior L'any 1994 la truja estava prou solta i mal pintada. El batall antic amb peçonet i fils d´aram de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús, pintada de verd, i està mecanitzada amb motor de vol continu. Té batall lligat i amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03)
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (28-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-08-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF