Santa Bàrbera (3) - Sants Cosme i Damià - LLÍBER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 934)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 60
Altura del bronze 55
Pes aproximat (en quilos) 125
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1879
Descripció La campana té a l'espatlla una garlanda neogòtica. Seguidament, al terç, té aquesta inscripció en espanyol: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱JESUS MARIA Y JOSE Y SANTA BARBARA AÑO 1879". Per una banda estan els noms de les tres persones de la Sagrada Família i per altra té l'advocació de Santa Bàrbera i l'any de fosa. Els primers són habituals a les campanes des del segle XVII fins al XX i sovint precedeixen, com és el cas, a l'advocació real de la campana. La garlanda neogòtica, cronologia de la campana i la creu permeten vincular-la amb el fonedor Jaime Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Espatlla (H) (garlanda neogòtica)
Terç (T) (2 cordons)
✱ ✱ ✱ ✱ ✱ "JESUS MARIA Y JOSE Y SANTA BARBARA AÑO 1879"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (custòdia)
(10) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Fusta antiga
Estat anterior L'any 1994 es va documentar situada a un jardinet situat prop del campanar sense cap tipus de protecció o senyal que donara informació de l'objecte.
Estat actual En 2020 s'ha documentat la campana de nou al campanar, instal·lada amb la truja de fusta que tenia tradicionalment, així com el batall lligat i amb peçonet.
Intervencions L'any 1993 la campana més xicoteta i aquesta varen ser retirades del campanar i substituïdes per unes noves foses als tallers de Hermanos Portilla. Aquesta campana va quedar depositada a un jardinet exterior. En 2020 ja l'havien tornat a instal·lar al campanar però sense soldar ni restaurar.
Propostes La instal·lació s'ha de conservar en la mesura de les possibilitats de forma íntegra perquè tots els elements que la formen (truja, ferratges i batall) són testimonis de l'ús de la campana al llarg del temps. Aquesta idea es deu traduir en la conservació de la instal·lació i la seua restauració. Sols es podran canviar els elements que no asseguren l'estabilitat del conjunt i sempre se substituiran per altres de formes semblants als tradicionals. Respecte a la campana cal soldar-la als tallers d'una empresa especialitzada. Una vegada restaurada es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (06-07-1994)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-03-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-03-2021
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 99 Visitants: 99 Usuaris: 0