Sant Roc (3) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - POBLE NOU DE BENITATXELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 922)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 55
Vora 6,5
Pes aproximat 159
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1924
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SAN ROQUE AÑO 1924". L'espai que deixa buit la inscripció està ocupat per diverses flors que conformen una sanefa. Seguidament, al mig trobem quatre motius: una creu amb dos àngels, l'anagrama de Jesús amb unes flors, l'Immaculat Cor de Maria i el monograma de Maria amb flors i un querubí. Finalment, disposa d'una garlanda amb motius vegetals i flors, així com una inscripció al mig peu amb el nom dels padrins: "✱ SIENDO PADRINOS D. VICENTE PASTOR COLOMER Y DOÑA ANTONIA PASTOR BELTRAN ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb flors) "SAN ROQUE AÑO 1924"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb àngels)
(03) (anagrama de Jesús i flors)
(06) (Immaculat Cor de Maria)
(09) (anagrama de Maria amb flors i querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SIENDO PADRINOS D. VICENTE PASTOR COLOMER Y DOÑA ANTONIA PASTOR BELTRAN ✱"
(2 cordons)
(sanefa amb flors i motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposava d'una corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estat anterior L'any 1994 l'estat de conservació era regular. Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil característic dels Roses d'Atzeneta d'Albaida i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Conservava el batall antic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les anses i la batallera són postisses.
Mecanismes de toc (09) Motor d'impuls i electromall
Intervencions La campana, així com l'altra del mateix any, és resultat de la refosa d'unes més antigues que es varen fondre pel desagradable so d'aquestes. La despesa de la refosa de les dos campanes es va fer amb donatius dels veïns i descendents del poble que residien a altres localitats. Aquests treballs varen coincidir amb les obres d'elevació del campanar, motiu pel qual es va instal·lar quan finalitzaren les obres d'aquest. Els treballs de fosa de la campana s'efectuaren als tallers de Vicente Domingo Roses Soler a la ciutat de València l'any 1924. Tot i que aquesta campana no disposa de marca de fàbrica, els motius religiosos i decoratius, així com el fet que es va fondre l'any 1924 indiquen que és d'aquesta foneria.

Als anys 60 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro i en aquesta data, o un poc després, mecanitzaren la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2006 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (09-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-11-2020
  Convertir a PDF