Maria del Pilar (4) - Parròquia de la Santa Creu - PEDREGUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 917)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 114
Altura del bronze 92
Vora 12
Pes aproximat 858
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1992
Descripció Té sis anses decorades amb caps d'animals, copiades segurament d'altres campanes del segle XVIII. Al terç presenta diversos cordons, una garlanda amb motius vegetals i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada. "MARIA DEL PILAR". Seguidament, té al mig una creu de calvari, una imatge de la Mare de Déu del Pilar i aquesta inscripció, copiada en part de l'antiga campana: "14 DE JULIO DE 1941 / A LA MAYOR GLORIA DE DIOS / JOSE COMES MARTÍ BANQUERO / APADRINANDOLA D. JAIME COSTA PEREZ / MEDICO / DÑA. CLEMENTINA BALLESTER DE COMES / REFUNDIDA EN JULIO DE 1992". També al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Anses Anses decorades amb caps d'animals.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA DEL PILAR"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(03) (Mare de Déu del Pilar)
(06) "14 DE JULIO DE 1941 / A LA MAYOR GLORIA DE DIOS / JOSE COMES MARTÍ BANQUERO / APADRINANDOLA D. JAIME COSTA PEREZ / MEDICO / DÑA. CLEMENTINA BALLESTER DE COMES / REFUNDIDA EN JULIO DE 1992"
(09) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro manclús nova
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Mecanismes de toc (03) motor continu (09) electromall monofàsic
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (31-07-1994)
 • MARTÍN, Luz (15-07-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (03-09-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-09-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF