Mare de Déu del Pilar (1) - Parròquia de Sant Francesc de Paula - EL RÀFOL D'ALMÚNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 912)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 55
Vora 6,5
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ VIRGEN DEL PILAR ✱". Al mig té una creu radiant, una àguila de Sant Joan, la imatge de la Mare de Déu del Pilar i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)". Finalment, al mig peu, trobem aquesta inscripció amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ ✱ ✱ RAFOL DE ALMUNIA 1942 ✱ ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons) /
(06) "✱ ✱ VIRGEN DEL PILAR ✱" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(03) (àguila de Sant Joan)
(06) (Mare de Déu del Pilar)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ ✱ ✱ RAFOL DE ALMUNIA 1942 ✱ ✱" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro manclús vella
Estat anterior En 1994 es tocava manualment, amb una corda al batall fins a baix. També tenia electromall en (03)
Estat actual Truja rovellada, batall antic amb peçonet. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb electromall i motor d'inici d'impuls i vol continu.
Mecanismes de toc (03) electromall (09) motor d'inici impuls i vol continu
Intervencions Durant la dècada dels 60 o la dels 70 la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja anterior per altra de ferro. La mecanització actual amb el motor és posterior a l'any 1994, quan encara es va documentar la maça horària i corda al batall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (06-07-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (03-04-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-08-2020
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF