Sant Vicent Ferrer (1) - Església de la Soledat - ONDARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 910)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat 72
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció La campana té diversos cordons al terç entre els quals hi ha quatre flors. Al mig hi ha una creu i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Seguidament té una imatge de Sant Vicent Ferrer amb la filactèria amb la inscripció que acompanya habitualment al sant: "TIMETE DEUM ET DAT". Completa seria: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM ET GLORIAM QUIA VENIT IN HORA IUDICI EIUS", que en valencià seria: "TEMEU A DÉU I LLOEU-LO PERQUÈ VINDRÀ EN L'HORA DEL JUDICI". Aquesta pertany al capítol 15 de l'Apocalipsi de Sant Joan i com s'ha indicat acompanya habitualment a les representacions de Sant Vicent Ferrer. També al mig té aquesta inscripció amb el nom dels padrins i el de la campana: "ME APADRINARON CON EL / NOMBRE DE SAN VICENTE / FERRER D. SALVADOR / CABRERA POQUET ALCALDE / DE ESTA VILLA Y SU ESPOSA / Da. ROSA FALGAS DE CABRERA". Al mig peu hi ha altra inscripció amb la data de benedicció i el nom del rector: "✱ SE BENDIJO EN NOVIEMBRE DE 1948 POR EL RVDO. CURA PARROCO D. DANIEL TAMARIT GARCIA ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sant Vicent Ferrer) "TIMETE DEUM ET DAT"
(09) "ME APADRINARON CON EL / NOMBRE DE SAN VICENTE / FERRER D. SALVADOR / CABRERA POQUET ALCALDE / DE ESTA VILLA Y SU ESPOSA / Da. ROSA FALGAS DE CABRERA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SE BENDIJO EN NOVIEMBRE DE 1948 POR EL RVDO. CURA PARROCO D. DANIEL TAMARIT GARCIA ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro manclús nou
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, que no funciona. El batall és antic amb peçonet.
Mecanismes de toc (03) motor continu, (09) electromartell monofàsic
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la instal·lació de la campana i la dotà amb truja de ferro. També la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SILVESTRE MORANT, Ximo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-10-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-11-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF