Maria (2) - Santa Anna - ONDARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 908)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 85
Altura del bronze 68
Vora 8,5
Pes aproximat 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té diversos cordons al terç entre els quals està aquesta inscripció: "✱ ✱ ¡VIVA CRISTO REY! ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Al mig presenta una creu llatina i seguidament té una inscripció incisa esborrada. Sí que és llegible una part de la inscripció: "MARTIRES". Sembla per tant que tenia el nom de diverses persones represaliades a la zona republicana durant la Guerra Civil (1936-1939). A continuació té altra inscripció amb el nom de la campana: "MARIA". Al mig també apareix la marca de fàbrica, que rodeja l'escut nacional: "CTRS. ROSES HERMANOS SILLA (VALENCIA)". Finalment, al mig peu hi ha diverses flors i una inscripció amb l'any de fosa: "✱ ✱ ✱ AÑO 1940 ✱ ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ¡VIVA CRISTO REY! ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (inscripcions incises esborrades) "MARTIRES"
(06) "MARIA"
(09) (escut Espanya rodejat per una cartela del fonedor (Roses Hnos) "CTRS. ROSES HERMANOS SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ AÑO 1940 ✱ ✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro manclús vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i segurament fabricada al mateix temps que la campana. Aquesta truja es va documentar en 1994. Sembla que també tenia una corda al batall.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu, (09) electromartell monofàsic
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va canviar la instal·lació de la campana i la dotà amb truja de ferro. També la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Es conservava la gran truja de fusta original, sembla que en bon estat en 1994. En 2020 no s'ha localitzat.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SILVESTRE MORANT, Ximo [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-10-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-11-2020
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF