Santa Maria (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BÉTERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 89)

Localització Sala Alta de Campanes
Diàmetre (en cm) 53
Altura del bronze 48
Vora 5,2
Pes real (en quilos) 90
Any fosa 1513
Descripció La campana duu una breu epigrafia en minúscula gòtica: "+ aue # maria # gracia # plena # dominus # te : ". És una variant de la salutació angèlica a Maria en Lc 1:28, on escriuen "AVE, GRATIA PLENA, DOMINUS TECUM" que pot traduir-se com "US SALUDE, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS". La inclusió del nom de Maria, que en el text evangèlic figura en el versicle anterior, és habitual en aquests textos.
La restauració de les campanes de Bétera i d'Olocau, així com la documentació existent, permeten assegurar que les dues foren foses pel mateix fonedor i instal·lades formant part del mateix conjunt.
Anses 7 anses, tres en línia 00-06 i dues perpendiculars 2 a 2
Terç (T) (2 cordons)
"+ aue # maria # gracia # plena # dominus # te : "
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(garlanda vegetal)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana tocava als tocs de difunts i als vols generals.
Tocs actuals de campanes Toca els dijous per a l'Exposició Major del Santíssim, realitza el toc d'elevació a missa Major, i és la campana que toca a mort d'Albat. Encara que està ubicada en un lloc diferent de la torre, i per tant hauria de tocar en solitari, és la segona en iniciar els vols, excepte en Pentecosta.
Truja de fusta novella, estil Rivera
Estat original La campana fou fosa, junt a altres, per a la Cartoixa de Portaceli. Arran de l'exclaustració fou duta a aquesta parròquia, on formà part del conjunt de campanes.
Estat anterior Es trobava a la finestra on es troba ara la campana Santíssim Sagrament; l'any 1997 es va badar i es va pensar en la seua refosa. Finalment fou conservada dins del temple, penjada d'una cadena, en una nau lateral, a la capella del Crist, i difícilment accessible.
Estat actual Restaurada per soldadura per LACHENMEYER. Truja i brides realitzats per RIVERA. Instal·lació realitzada per ERACSON.
Està fixada amb tres brides a l'ansa central, tot i que té set anses i l'habitual fora posar dos brides més per a les anses laterals. No obstant, degut al tamany relativament menor de la campana, i al sobredimensionat de les brides, la instal·lació sembla correcta.
Mecanismes de toc (09) Motor de volteig per impulsos.
Intervencions RESTAURADA amb subvenció de la GENERALITAT VALENCIANA en 2007.
Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
Codi anotació preventiva 000000145356
En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manuals.

Autors de la documentació

Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-03-2022
46 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 23-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 59 Visitants: 59 Usuaris: 0