Crist del Consol (4) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - L'ELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 833)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de les Campanes
  Diàmetre 84
  Altura del bronze 75
  Vora 9
  Pes aproximat 343
  FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
  Any fosa 1928
  Descripció La campana compta amb una inscripció en espanyol, repartida entre el terç i el mig peu. Primerament al terç escomença així: "SANTISIMO CRISTO DEL CONSUELO SE CONSTRUYO A EXPENSAS DE TODOS LOS.". Al mig està baix del crucifix l'any de fosa: "AÑO 1928" i junt aquesta la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cano TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID". Finalment al mig peu trobem la segona part de la inscripció del terç: "VECINOS DE ESTE PUEBLO DE ELIANA PARA CONMEMORAR SU RELIGIOSIDAD SIENDO COADJUTOR D. JOSE Mª BADIA.". En aquesta inscripció està indicada l'advocació a la que es dedica, el Santíssim Crist del Consol, que és el patro del poble. Seguidament trobem la indicació que es va fer per mijtà de l'aportació dels fidels del poble i finalment el nom del capellà. Car recordar que en eixe any l'Església de la Mare de Déu del Carme era filial de la Parròquia de Sant Jaume de La Pobla de Vallbona.
  Terç (T) (2 cordons)
  " SANTISIMO CRISTO DEL CONSUELO SE CONSTRUYO A EXPENSAS DE TODOS LOS."
  (2 cordons)
  (garlanda de querubins i flors)
  Mig (M) (00) (Crucifix amb sol i lluna) "AÑO 1928"
  (03) (Monograma de Maria)
  (06) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cano TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID". (09) (Anagrama de Jesús)
  Mig peu (MP) (2 cordons)
  "VECINOS DE ESTE PUEBLO DE ELIANA PARA CONMEMORAR SU RELIGIOSIDAD SIENDO COADJUTOR D. JOSE Mª BADIA."
  (2 cordons)
  (garlanda vegetal)
  Peu (2 cordons)
  (cenefa vegetal)
  (2 cordons)
  Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i segurament repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
  Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
  Truja Fusta Electrorecamp.
  Estat original La campana comptaria amb truja de fusta, possiblement obra de la casa fonedora. També tindria una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar per tocar-la.
  Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús, conservada en un regular estat. Comptava amb un motor de vol continu per tocar-la i electromall. El regular estat en que es trobava va motivar la seua restauració.
  Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos; electromall
  Intervencions Aquesta campana va ser fosa l'any 1928 per encàrrec del capellà D. José Mª Badia a la foneria dels Hnos. Roses de València, sent beneïda i pujada al campanar. Com indiquen les seues inscripcions va ser fosa a expenses dels fidels del poble. En 1965 la truja de fusta va ser substituïda per altra de ferro per la casa Manclús. Possiblement es mecanitzà en l'any 1978 per la mateixa foneria, que va instal·lar martell i motor de vol continu per al seu toc automàtic. El mal estat d'aquesta instal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
  Notes La nota d´aquesta campana és Sol 4 +39 - Malgrat la netetja per arena, la campana conserva restes de pintura plàstica de la truja de ferro anterior

  Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (12-04-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (29-07-2014)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 03-11-2014
  15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF