L'Eliana (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - L'ELIANA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 832)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de les Campanes
  Diàmetre 75
  Altura del bronze 66
  Vora 9
  Pes aproximat 244
  FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
  Any fosa 1978
  Descripció Compta al mig amb aquestes inscripcions, totes elles incises: "CAMPANA L´ELIANA / DONADA PER L´AJUNTAMENT / A LA PARROQUIA DE LA MARE / DE DEU DEL CARMEN / GENER DEL 1978". En ella trobem en primer lloc el nom de la campana, en aquest cas, pren el nom del municipi on es troba; seguidament està el donant (l'Ajuntament del poble) i el receptor de la mateixa, la parròquia del poble". Finalment indica la data en que segurament es va fondre o beneir. Totes elles són incises, per tant s'afegiren amb posterioritat a la seua fosa. Junt a aquesta està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
  Terç (T) (2 cordons)
  (2 cordons)
  (garlanda amb motius catòlics)
  Mig (M) (00) (Crucifix)
  (03) (Custòdia)
  (06) "CAMPANA L´ELIANA / DONADA PER L´AJUNTAMENT / A LA PARROQUIA DE LA MARE / DE DEU DEL CARMEN / GENER DEL 1978"
  (09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
  Mig peu (MP) (3 cordons)
  (cordó)
  Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
  Truja Fusta Electrorecamp.
  Estat anterior La campana estava en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. El mal estat general de la instal·lació va ser la causa de la seua restauració.
  Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (09) motor impulsos, electromall
  Intervencions L'any 1978 l'Ajuntament de L'Eliana va decidir regalar una campana a la Parròquia de la Mare de Déu del Carme per tal d'ampliar el conjunt existent i que cada finestra comptara amb una campana. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús, resultant la present campana, que va ser fabricada de forma seriada, afegint les inscripcions en el moment del seu encàrrec i no durant la confecció del motle. La mateixa casa fonedora la va instal·lar amb truja de ferro i mecanitzar amb motor de vol continu i martell. El mal estat d'aquesta instal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
  Notes La nota d´aquesta campana és La 4 -33

  Autors

  • LLOP i BAYO, Francesc (12-04-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 03-11-2014
  19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-08-2020
  Convertir a PDF