Santíssim Crist del Consol (2) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - L'ELIANA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 831)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de les Campanes
  Diàmetre 64
  Altura del bronze 55
  Vora 6,8
  Pes aproximat 152
  FonedorROSES ATZENETA
  Any fosa 1958
  Descripció En primer lloc, al mig, trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)". Seguidament, junt a aquesta, trobem la inscripció: "ELIANA POR SU PATRONO EL SANTO XTO DEL CONSUELO / # 17 - VII / 1958 / I CENTENARIO DE LA VIRGEN / DE LOURDES Y EL AÑO DE / LA INDEPENDENCIA MUNICIPAL". Finalment al mig peu està el nom del rector que va encarregar la campana: "# # SIENDO CURA PARROCO D. FRANCISCO ESCOLANO # #".

  Les inscripcions d'aquesta campana són un replex prou complet del moment que la va vore nàixer. En primer lloc està dedicada al Santíssim Crist del Consol, que és el patró del municipi. Seguidament trobem la data de la benedicció, que a més és el dia en que es celebra la festa del Crist al poble. També a les inscripcions es va voler conmemorar el I Centenari de les aparicions de la Mare de Déu a la localitat francesa de Lourdes en l'any 1858 i el fet que en 1958 L'Eliana es va segregar municipalment de la veïna localitat de La Pobla de Vallbona, constituïnt des d'eixe any en ajuntament independent.
  Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
  Terç (T) (cordó)
  (00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
  (cordó)
  (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
  (cordó)
  Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
  (03) "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)"
  (06) "ELIANA POR SU PATRONO EL SANTO XTO DEL CONSUELO / # 17 - VII / 1958 / I CENTENARIO DE LA VIRGEN / DE LOURDES Y EL AÑO DE / LA INDEPENDENCIA MUNICIPAL"
  (09) (monograma de Maria)
  Mig peu (MP) (2 cordons)
  "# # SIENDO CURA PARROCO D. FRANCISCO ESCOLANO # #"
  (2 cordons)
  (garlanda vegetal)
  Peu (2 cordons)
  Tocs tradicionals de campanes Segurament comptava amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar per repicar-la i es voltejaria manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
  Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
  Truja Fusta Electrorecamp.
  Estat anterior Estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i segurament també amb electromall.
  Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
  Intervencions En l'any 1958 es va encarregar aquesta campana a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, fosa com indiquen les inscripcions conmemorant l'any en que L'Eliana es va constituir en municipi independent. Entorn a 1978 la casa Manclús la mecanitzà instal·lant un motor de vol continu i martell. El mal estat d'aquesta insatal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
  Notes La nota d´aquesta campana és Si 4 +24

  Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (14-04-2003)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 01-11-2014
  28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF