Maria (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - L'ELIANA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 830)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de les Campanes
  Diàmetre 39
  Altura del bronze 31
  Vora 3,5
  Pes aproximat 34
  FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
  Any fosa 1978ca
  Descripció En primer lloc, trobem al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Junt a aquesta està la següent inscripció: "AVE MARIA / GRACIA PLENA / ANNO 1.665b" que hauríen d'haver escrit "AVE MARIA GRATIA PLENA..." i que traduïda seria: "US SALUDE MARIA / LA PLENA DE GRÀCIA / ANY 1665". En ella trobem el inici de la Salutació Angèlica, descrita a l'Evangeli de Sant Lluc (Lc 1, 28) i que completa seria : "US SALUDE, MARIA, LA PLENA DE GRÀCIA, EL SENYOR ÉS AMB VOS". Aquesta és incisa, per tant va ser afegida amb posterioritat a la fosa de la campana, quan es va encarregar.
  Terç (T) (2 cordons)
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (Creu)
  (03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
  (06) "AVE MARIA / GRACIA PLENA / ANNO 1.66b"
  (09) (Cor de Jesús)
  Mig peu (MP) (3 cordons)
  Prima La 5 +19
  Tocs tradicionals de campanes Suposem que sols voltejava, des de la mateixa Sala de les Campanes o amb cigonyal des dels peus del campanar.
  Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
  Truja Fusta Electrorecamp
  Estat anterior Estava instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes en un regular estat, comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu.
  Estat actual La campana es troba en un bon estat, ubicada a la volta de la Sala de les Campanes entre dos bigues de ferro. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos.¡¡¡Refosa d´una campana anterior de 1665!!!, sense indicar la data en la nova.
  Restaurada per ELECTRORECAMP en 2003
  Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos
  Intervencions La present campana és el resultat d'una lamentable refosa de la campana anterior, que es deuria badar aproximadament en 1978. Les inscripcions de l'antiga, datada de l'any 1665, es van afegir a la nova sense indicar l'any en que es va realitzar aquest treball. La present és una campana típicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense cap encàrreg i amb les inscripcions incises, motiu que indica que s'afegiren posteriorment quan es va encarregar. La foneria Manclús, autora de la mateixa, la mecanitzà instal·lant un motor de vol continu. El mal estat d'aquesta insatal·lació va obligar a iniciar els treballs de restauració per ELECTRORECAMP S. L. en 2003, reposant la truja de fusta i baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. Finalment es va beneir al mig dia del 12 d'abril del mateix any amb les altres campanes restaurades i la nova, sent pujada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre's després de documentar-la
  Instal·lació La instal·lació és tradicional i ha de ser conservada. Qualsevol mecanització ha de preservar la sonoritat tradicional i reproduir i permetre els tocs manuals.

  Autors

  • LLOP i BAYO, Francesc (26-11-2003)
  • LLOP i ÁLVARO, Francesc [Anàlisi musical] (2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 18-11-2017
  10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF