El Micalet (B) - Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 806)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització espadanya
    Diàmetre (en cm) 235
    Altura del bronze 203
    Vora 27
    Pes aproximat (en quilos) 7514
    FonedorTRILLES, LLUÍS
    Any fosa 1539
    Descripció La campana té una sola inscripció en llatí, en la qual no hi figura ni l'any de fosa ni l'autor: "+ aue maria gracia plena dominus tecum benedicta tu in mulieribus benedictus fructus uentris tui iesus uirgo maria mater dei picima ora pro nobis peccatoribus amen + sante micaele arcaniele defende nos in prelio ut non peream" que calia haver escrit "aue maria gratia plena dominus tecum, benedicta tu in mulieribus (et) benedictus fructus ventris tui jesus. virgo maria mater dei piissima ora pro nobis peccatoribus, amen. sancte michael archangelus defende nos in praelio vel non pereamus.".
    Es pot traduir com "Déu vos guard Maria plena de gràcia, el Senyor és amb vos, beneïda sou vós entre les dones i beneït és el fruit del vostre ventre Jesús. Verge Maria, Mare de Déu santíssima, pregueu per nosaltres pecadors, amén. Sant Miquel Arcàngel, protegiu-nos en la batalla, per què no morim."
    Per baix hi ha els gravats de la Mare de Déu, Sant Miquel, la Crucifixió i Sant Vicent Ferrer.
    Anses La campana no té anses, ja que es varen trencar el dimecres 4 d'octubre de 1623, tocant la setena batallada de les onze hores d de la nit. Penja d'un clau central.
    Espatlla (H) (Flors soltes)
    Terç (T) (3 cordons - el superior més gruixut)
    "+ aue maria gracia plena dominus tecum benedicta tu in mulieribus benedictus fructus uentris tui iesus uirgo maria mater dei picima ora pro nobis peccatoribus amen + sante micaele arcaniele defende nos in prelio ut non peream" (Pare Etern) [mg4]
    (3 cordons - el superior més gruixut)
    (01) (Mare de Déu 14 x 12)
    (03) (Sant Miquel 15 x 12)
    (09) (Crucifixió 15 x 12) (Es tracta de gravats gòtics de 7 x 4.5 emmarcats per destacar-los)
    (Mare de Déu sedent amb Nen) (Sant Vicent Ferrer)
    (3 cordons)
    Mig peu (MP) (Fulles soltes, cap a dalt)
    (5 cordons - 4 fins i el central prominent, característic de campanes gòtiques, per motius acústics)
    (fulles soltes cap a baix)
    Prima Mi 3 +48
    Hum Mib 2 +26
    Tercera Sol 3 +30
    Quinta Si 3 -45
    Octava Mi 4 +40
    Tocs tradicionals de campanes Exclusivament les hores del rellotge, sense repetició.
    Tocs actuals de campanes Exclusivament les hores del rellotge, sense repetició, de dia i de nit. Des del toc de glòria del dijous sant fins al toc de glòria del dissabte sant la campana roman en silenci (per programació de l'ordinador).
    En 2005 el Capítol de la Catedral va decidir que el Micalet no sonara des de la una fins les set del mati.
    Com a cosa extraordinària, el 8 d'octubre de 1988, vespra del 750 aniversari de la Conquesta de València, es va tocar amb el batall interior una sèrie de batallades prèvies al toc de les dotze de la nit. No ha hagut cap altre toc manual extraordinari per cap motiu, incloent la entrada del mil·leni. No obstant es tocà la campana a l'arribada i a l'eixida del Papa Benet XVI a la Catedral, així com a les tres batallades de l'Àngelus, amb motiu de la V Trobada Mundial de les Famílies, en juliol de 2006.
    Truja Bigues de fusta encastrades en el mur
    Estat original La campana fou fosa per tocar exclusivament les hores, i per que el seu so arribara a les muralles i més enllà "per mostrar la magnificència d'una Ciutat tan il·lustre com aquesta"
    Estat anterior En 1988 la campana portava més de trenta anys sense tocar les hores. Fou en 1989 què, per iniciativa del Gremi de Campaners Valencians, i per una subvenció de l'Alcaldessa de València Clementina RÓDENAS, fou reposat un ordinador i els mecanismes necessaris per què la campana tornara a tocar el pas de les hores, de dia i de nit, sense repetició, i amb la massa original.
    Estat actual La campana presenta un gran badat en la part superior, en torn a la batallera (desapareguda) i les anses (trencades). El badat, antic, es degué de produir en el moment de la caiguda de la campana, i no pareix que afecte al seu so greu.
    Mecanismes de toc (06) Gran mall antic exterior, accionat per aire comprimit - Batall interior
    Intervencions Cap a 1960 el rellotge mecànic ja no funcionava. En 1989 FRANCE CARILLONS S. A. R. L. va restaurar la campana, de manera que la massa original toca les hores, moguda per un sistema d'aire comprimit a través d'un pistó gestionat per l'ordinador. En els primes mesos el sistema donava problemes ja que quan baixava la pressió perdia batallades (utilitzant un impuls per pujar i l'altre per deixar caure la massa) però es va adaptar el mecanisme de manera que a cada impuls pega una batallada, independent de la força (a menor pressió del compressor, batallades més suaus).
    Protecció Bé Moble d'Interès Cultural (Decret 217/2018) de 30 de novembre (DOGV núm. 8439 07-12-2018) (BOE núm 16 18-01-2019).
    Codi anotació preventiva 000000145362
    En conseqüència els projectes d'intervenció en la campana i les seues instal·lacions han de ser presentats a la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus per a la seua aprovació, prèviament a l'inici dels treballs.
    Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
    Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

    Autors de la documentació

    • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (1988)
    • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-01-2000)
    • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (29-08-2006)
    • ELECTRORECAMP S. L. (22-05-2009)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 12-12-2020
    209 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 121 Visitants: 121 Usuaris: 0