Maria Gregoria (1) - Castell Major - XÀTIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 7998)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1948
Descripció La campana té en primer lloc la següent inscripció al terç amb els seus dos noms: "✱MARIA GREGORIA✱". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN Bta ROSES / ATZANETA". Finalment al mig peu està la següent inscripció amb el nom del municipi i la data de fosa: "✱JATIVA AÑO 1948✱". El fet d'indicar el nom del municipi es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la guerra, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939.
Terç (T) (cordó)
"✱MARIA GREGORIA✱"
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de Sant Jaume)
(03) (monograma de Maria)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / ATZANETA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱JATIVA AÑO 1948✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual per mitjà del cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca
Truja Fusta antiga.
Estat actual Es troba situada a l'espadanya de la capella de Sant Jordi en regular estat de conservació. La instal·lació es tradicional i té una truja de fusta i cigonyal per voltejar-la manualment.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La mateixa foneria es va encarregar de la instal·lació a l'espadanya amb truja de fusta.
Propostes La campana deu ser restaurada. Cal revisar les diferents peces que conformen la truja per si es poden restaurar o cal canviar-les per altres noves.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos (06-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa de la campana] (21-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-07-2018
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-10-2020
  Convertir a PDF