Mare de Déu dels Desemparats (1) - Ermita de la Mare de Déu dels Desemparats dels Ivarsos - SIERRA ENGARCERÁN (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 7971)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱ ✱ IVARZOS AÑO 1945 ✱". Aquesta indica el lloc i la data de fosa. El fet de que figure el lloc on està ubicada té relació amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar. Acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment la mig peu disposa d'altra inscripció que indica l'advocació a la que està dedicada: "MARIA SANTISIMA MADRE DE DIOS Y DE LOS DESAMPARADOS.".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ IVARZOS AÑO 1945 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Mare de Déu dels Desemparats)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"MARIA SANTISIMA MADRE DE DIOS Y DE LOS DESAMPARADOS."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual a distància per mitjà del cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat actual Està ubicada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro i està dotada amb cigonyal per tocar-la a distància. Disposa de batall lligat. La instal·lació de la campana no és la més convenient per a la seua conservació.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Va ser dotada amb truja de ferro, una de les primeres fetes, i cigonyal per voltejar-la a distància.
Propostes La instal·lació de la campana no és tradicional, per tant recomanem la restauració de la campana. El bronze es deu baixar de l'espadanya i netejar-la per eliminar la brutícia que acumula. La truja es deu renovar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal reforçar el batall amb cable de seguretat i es pot mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic o bé conservar el toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (11-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2018
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF