Maria de la Cinta (3) - Catedral de l'Assumpció de la Mare de Déu - TORTOSA (CATALUNYA)

(Referència 774)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre (en cm) 173
  Altura del bronze 130
  Vora 17
  Pes aproximat (en quilos) 2998
  FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
  Any fosa 1952
  Descripció La campana, una de les majors de volteig, porta diverses inscripcions, en llatí i en español. Al mig duu, a la part exterior, una creu. A la part dreta hi figura una marca de fàbrica, monotip, que no correspon als fonedors (HERMANOS ROSES de SILLA) sinó a l'empresa que probablement va instal·lar el conjunt del rellotge i campanes "TALLERES / Cronos / ROQUETAS / (TARRAGONA)". A la part interior posa "TORTOSA / REFUNDIDA EL AÑO MCMLII" mentre que a l'esquerra hi ha un monograma de Maria.
  En la part inferior hi ha la dedicatòria en llatí: "MARIA A CINGULO" / "F. XAVERIUS BAU, M. A MERCEDE BLASI CONSORTES EORUMQUE FILII MAGNIFICE ME DONARUNT. ANNO DOMINI MCMXLII. # # " que es pot traduir com MARIA DE LA CINTA. FRANCESC XAVIER BAU I MARIA DE LA MERCÈ BLASI, ESPOSOS I ELS SEUS FILLS EM VAN DONAR ESPLÈNDIDAMENT.
  La campana anterior fou fosa en 1943 i no pas en 1942 com indica aquesta.
  Terç (T) (2 cordons) /
  (Àngels) /
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (creu) /
  (03) (marca de fàbrica, monotip) "TALLERES / Cronos / ROQUETAS / (TARRAGONA)"
  (06) "TORTOSA / REFUNDIDA EL AÑO MCMLII" [CH3]
  (09) (monograma de Maria)
  Mig peu (MP) (00) "MARIA A CINGULO" /
  (3 cordons) /
  "F. XAVERIUS BAU, M. A MERCEDE BLASI CONSORTES EORUMQUE FILII MAGNIFICE ME DONARUNT. ANNO DOMINI MCMXLII. # # "[CH6] /
  (3 cordons) /
  (àngels)
  Peu (2 cordons) /
  (garlanda) /
  (2 cordons)
  Prima Do 4 -44
  Hum La 3 +19
  Tercera Mib 4 +37
  Octava La 4 +01
  Tocs tradicionals de campanes Diverses senyals quotidianes. La campana també voltava i repicava.
  Tocs actuals de campanes Batallades amb l'electromall.
  Truja Ferro ROSES
  Estat original Probablement l'antiga campana major de la Catedral era duta a seure, oscil•lant i quedant invertida (amb la boca cap a dalt) entre toc i toc. No obstant, la descripció dels tocs i les partitures de MOREIRA permeten afirmar, sens dubte, que en moltes ocasions la campana voltava completament.
  Estat anterior En 1989 la campana podia voltar completament mitjançant un motor de vol continu i tocar amb electromall. No obstant estava fixada per als senyals quotidians, i era voltada en molt rares ocasions.
  Estat actual Campana trepanada i sense anses. Vist el jou, fet pels fonedors, segurament la campana fou dotada de trepants des del principi, com innovació tècnica (tot i que molt negativa des del punt de vista acústic).
  La campana conserva el motor de vol continu, però roman fixada i sols es toca amb l'electromall.
  No obstant el seu volum, i degut a l'excessiu equilibri del jou, aquesta campana, si voltés, aportaria un esforç lateral mínim al campanar, inferior al centenar de quilos per suport. Segurament la campana anterior estava molt més desequilibrada, i tampoc feia malbé l'edifici.
  Mecanismes de toc (03) motor de vol continu (09) electromall PORTILLA monofàsic (de tres bobines)
  Propostes Es proposa la utilització com campana de repic i de volteig, recuperant el lloc de la campana major.
  Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques semblants a l'existent de la Vedada, especialment les que determinen la seua forma tradicional de tocar, però amb palanca de ferro en el braç.
  La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti tant el volteig en els dos sentits (com ocorria amb el toc per mitjà de soga) com la detenció de la campana cap amunt entre toc i toc. Aquest motor i la seva roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repics i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03, com ara, es posi la palanca de volteig per a possibles tocs manuals.
  Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o inclús quelcom menor, per a assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpege al trencar-se, i que els cables tampoc danyen el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera per mitjà d'una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser bastant elàstica de manera que el batall no reboti.
  Vistos els problemes de conservació deguts a les aus, seria convenient recular els suports dels eixos de manera que la campana pugui balancejar, i inclús voltejar, sense tocar una reixeta d'acer inoxidable i transparent tant als sons com a la visió, que s'instal·laria en totes les obertures de la sala, a nivell del mur exterior.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
  Notes Al nostre coneixement la major campana de perfil europeu que volti completament. En el cas de brandar i tocar a la manera tradicional es veuria superada per algunes més grans.
  Per altra part, la marca indicada no és de fàbrica sinó dels instal•ladors. Sens dubte la campana fou fosa pels ROSES de Silla.

  Autors de la documentació

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (21-07-1989)
  • CALVETE HERNÁNDEZ, Pascual (1991)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (31-05-2005)
  • QUIXAL SAN-ABDON, Josep Manuel [La refosa encara l'he tocada jo a mà l'any 72] (13-03-2014)
  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 25-06-2023
  35 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 21-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 33 Visitants: 33 Usuaris: 0