Sant Llorenç (3) - Parròquia de Sant Llorenç - MASSALFASSAR - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 77)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 54
Vora 12
Pes aproximat 145
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1955
Descripció L'epigrafía es concentra al mig, on diu:“SANT LLORENÇ /PREGUEU PER NOSALTRES /MASSALFASSAR 10-AGOST-1955", en primer lloc aludeix a la advocació a qui va dirigida la campana, en aquest cas a Sant Llorenç i titular de la Parròquia de Massalfassar, celebra el seu dia el 10 d'agost aquest màrtir de les flames. Seguidament diu una pregaria dirigida a Sant Llorenç: "PREGUEU PER NOSALTRES" on recolleix les supliques del poble de Massalfassar, i per últim cita la data de fosa de la campana "MASSALFASSAR 10-AGOST-1955", on marca el poble, dia de benedicció de la mateixa, mes i any.
Una curiositat de la campana es l'epigrafía , està al valencià i es d'extranyar sent la data en que es va fondre (1955), ja que la llengua imposada a tota Espanya era la espanyola, per els conflictes d'entonces, la campana desde els origens de la seua fosa tenia una inscripció en castellà, però segurament més tard es van borrar i es va anyadir una de nova amb radials, aquesta vegada al valencià.
Terç (T) (1 cordó)
(2 cordons)
(garlanda decorativa)
Mig (M) (00) (Creu)
(03)(Marca fonedor "FUNDICION DE SALVADOR MANCLUS / C/ INDUSTRIA, 27 VALENCIA")
(06) “SANT LLORENÇ /PREGUEU PER NOSALTRES /MASSALFASSAR 10-AGOST-1955"
(09) (Monograma de María 14 x)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (1 cordó)
(garlanda decorativa)
Tocs tradicionals de campanes La campana, avans de la seua automatització als anys 75 i 80 era tocada de forma manual, sent repicada desde els peus del campanar amb una llarga corda al batall, mentre que els vols es feïen desde la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics.
Truja ferro Manclús vella
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa, estava dotada d'una truja de fusta, segurament de perfil tradicional valencià amb ballesta per al vol manual i amb una llarga corda nugada al batall per repicar-la desde baix.
Estat anterior En la documentació del campanar a l'any 1970, la campana era situada a la finestra Oest, dotada d'una truja de fusta de perfil tradicional, i permitia el vol manual desde els peus del campanar, també el seu mig vol i el repic.
Estat actual Regular, la campana es troba amb una truja de ferro Manclús oxidada, el que suposaria que amb el fet del seu regular estat de conservació, deuría de baixar-se del campanar i fer el procés de restauració, amb la neteja interior i exterior del bronze per recuperar so original i eliminar el òxid i la bruteta acumulada, instal·lant-li una truja de fusta de perfil tradicional amb instal·lació elèctrica nova que permeteixca i emule el toc manual.
Mecanismes de toc Motor a cadena de vol seguit a les (09) i electromall monofàsic a les (03)
Intervencions L'any 1955 el rector de la parròquia de Sant Llorenç de Massalfassar, va manar fondre una nova campana a la foneria de Salvador Manclús, per ocupar un lloc buit al campanar. I el 10 d'agost de 1955 va ser beneïda i posteriorment pujada al campanar.
Més tard, entre els anys 1975 i 80 època de les electrificacions de campanes als campanars de la rodalía, es van fer contractes amb la Parròquia per mecanitzar la campana, dotant-la d'una truja de ferro Manclús amb un motor de vol seguit amb martell trifàsic de lenta resposta fins l'actualitat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes L'epigrafía al valencià de la campana es va anyadir posteriorment amb radial substituïnt una altra ja possada l'any de la seua fosa escrita en castellà.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (28-06-1970)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (18-07-2013)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 15-11-2017
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 13-07-2020
  Convertir a PDF