El Crist, la Mitjana (3) - Parròquia de Santa Caterina Màrtir - VILAMARXANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 68)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 98
Altura del bronze 87
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 545
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta amb la següent inscripció en llatí al mig: "CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT / CHRISTUS IMPERAT". Aquesta es pot traduir com: "CRIST VENÇ, CRIST REGNA, CRIST IMPERA".Pareix que aquesta expressió procedix de les anomenades aclamacions Carolines, emprades en el segle VIII a França, i posteriorment utilitzades com l’himne oficial de ràdio Vaticà en el segle XX. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment, té aquesta inscripció al mig peu: "# # VILLAMARCHANTE 24-XII-1941 #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. La data indicada a la campana correspon a dia en que es va beneir la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "CHRISTUS VINCIT / CHRISTUS REGNAT / CHRISTUS IMPERAT / (3 flors)"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # VILLAMARCHANTE 24-XII-1941 #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la Sala de les Campanes i repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original En l'any 1941 seria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i feta per la casa fonedora. Possiblement tindria una llarga corda per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització de l'any 1971 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticamet.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, a més té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall.
Intervencions A finals de l'any 1941 va ser fosa aquesta campana, junt la del Crist, als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Va ser pagada per José Gil i la benedicció tingué lloc el dia 24 de desembre del mateix any. En 1971 va ser mecanitzada per la casa de Salvador Manclús del Grau de València, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de 2008 va ser baixada junt a les altres campanes de la torre per ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La restauració va ser inagurada dins de les celebracions de la Pasqua. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1993)
  • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Actualització 28-11-2016
17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 50 Visitants: 50 Usuaris: 0