Maria Inmaculada (2) - Santa Caterina Màrtir - VILAMARXANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 67)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 71
Vora 9
Pes aproximat 296
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció En primer lloc la campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # MARIA INMACULADA #". En ella indica que la campana està dedicada a la Puríssima Concepció. Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element habitual de les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment trobem al mig peu la següent inscripció amb el donant, el nom del poble i la data de benedicció: "A EXPENSAS DE DON JOSE GIL TRILLES VILLAMARCHANTE 24-XII-1941". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. La data indicada a la campana correspon a dia en que es va beneir la campana.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # MARIA INMACULADA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Imatge de la Puríssima)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"A EXPENSAS DE DON JOSE GIL TRILLES VILLAMARCHANTE 24-XII-1941"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original En l'any 1941 seria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i feta per la casa fonedora. Possiblement tindria una llarga corda per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització de l'any 1971 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar-la automàticamet.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, a més té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, electromall
Intervencions A finals de l'any 1941 va ser fosa aquesta campana, junt la del Crist, als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Va ser pagada per José Gil i la benedicció tingué lloc el dia 24 de desembre del mateix any. En 1971 va ser mecanitzada per la casa de Salvador Manclús del Grau de València, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de 2008 va ser baixada junt a les altres campanes de la torre per ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La restauració va ser inagurada dins de les celebracions de la Pasqua. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-08-0993)
 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-08-2015
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF