Sants Bernat, Maria i Gràcia (3) - Santuari de la Mare de Déu del Lluch - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6601)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 63
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1966
Descripció Primerament trobem aquesta inscripció al mig: "SANTOS BERNARDO MARIA Y GRACIA / PATRONOS DE ALCIRA / AÑO 1.966". En ella està el nom de la campana, que es dedica als patrons de la ciutat, a més de la data de fosa. Seguidament trobem, a l'altre costat del mig una inscripció referent als donants: "ASOCIACION RELIGIOSA / DE LA COLONIA ALCIREÑA / EN VALENCIA". Per últim està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) "SANTOS BERNARDO MARIA Y GRACIA / PATRONOS DE ALCIRA / AÑO 1.966"
(06) "ASOCIACION RELIGIOSA / DE LA COLONIA ALCIREÑA / EN VALENCIA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Truja nova de fusta que substitueix a una de ferro de Manclús
Estat anterior La campana estava instal·lada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. L'estat regular en que es trobava va motivar la seua restauració.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta, de prefil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos, electromall
Intervencions L'any 1966 va ser acabat el campanar del Santuari i amb motiu de la Coronació Canónica de la Mare de Déu es van fondre les quatre campanes als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Les quatre campanes es portaren a l'explanada del Santuari per la seua benedicció, sent pujades després al campanar i mecanitzades amb motor de vol continu. Aquesta és la Mitjana de les quatre, dedicada als Patrons i regalada per la Colònia Alzirenya de València.

El 29 de juny de 2007 Electrorecamp S.L. li posa una fusta nova entre la truja i la campana, a més d'un nou batall. Aquests treballs es van dur a terme en la sala de campanes del Santuari. En 2010 la mateixa empresa la va baixar del campanar, per netejar-la als seus tallers i canviar la truja per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar al Santuari i el dia de l'Ascensió d'eixe any es va beneir aquesta restauració pel Degà de la Catedral de València, D. Emilio Aliaga. Finalment es pujà al campanar, quedant mecanitzada amb electromall i motor d'impulsos. Aquests treballs es financiaren amb subvenció de la Diputació de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • CORRESA I MARÍN, Ignasi (29-06-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (05-10-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-11-2014
29 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 67 Visitants: 67 Usuaris: 0