Mare de Déu dels Desamparats (2) - Santuari de la Mare de Déu del Lluch - ALZIRA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 6600)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 49
Vora 5
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1966
Descripció Primerament trobem al mig aquesta incripció: "VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS / PATRONA DE LA REGION VALENCIANA / AÑO 1.966". En ella indica l'advocació a la que está dedicada la campana, en aquest cas la Mare de Déu dels Desamparats, acompanyada de la inscripció que recorda que Sant Joan XXIII la va declarar patrona canónica de l'entonces denominada Regió Valenciana en l'any 1961. Finalment indica l'any de fosa de la campana (1966). Seguitament està aquesta inscripció, que segurament fa referència als donants de la campana: "FAMILIA SAN FRANCISCO - AHULLO". Finalment i també al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(3 cordons)
Mig (M) (00) "VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS / PATRONA DE LA REGION VALENCIANA / AÑO 1.966"
(06) "FAMILIA SAN FRANCISCO - AHULLO"
(09) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior La campana estava instal·lada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. L'estat regular en que es trobava va motivar la seua restauració.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta, de prefil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos, electromall
Intervencions L'any 1966 va ser acabat el campanar del Santuari i amb motiu de la Coronació Canónica de la Mare de Déu es van fondre les quatre campanes als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Les quatre campanes es portaren a l'explanada del Santuari per la seua benedicció, sent pujades després al campanar i mecanitzades amb motor de vol continu. Aquesta és la Tercera de les quatre, dedicada a la Mare de Déu dels Desamparats i regalada per la família San Francisco-Agulló.

En 2010 la mateixa empresa la va baixar del campanar, per netejar-la als seus tallers i canviar la truja per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar al Santuari i el dia de l'Ascensió d'eixe any es va beneir aquesta restauració pel Degà de la Catedral de València, D. Emilio Aliaga. Finalment es pujà al campanar, quedant mecanitzada amb electromall i motor d'impulsos. Aquests treballs es financiaren amb subvenció de la Diputació de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (29-06-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (05-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-11-2014
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF