Jesús, Maria i Josep (1) - Santa Caterina Màrtir - VILAMARXANT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 66)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 41
Altura del bronze 35
Vora 4
Pes aproximat 40
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1903
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig: "# JESUS MARIA Y JOSE # / # # # / AÑO 1903". En ella trobem el nom de les tres persones de la Sagrada Família, una inscripció molt habitual entre les campanes des del segle XVIII fins ben entrat el XX. Seguidament indica l'any en que va ser fosa.
Espatlla (H) (cordó)
(sanefa amb estreles i decoracions vegetals)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (estrela)
(06) "# JESUS MARIA Y JOSE # / # # # / AÑO 1903 / (estrela, decoració vegetal i estrela)"
(09) (estrela)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que la campana sols es voltejava, possiblement amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement tingués un cigonyal per voltejar-la.
Estat anterior Des de la mecanització del conjunt de campanes en 1971 estava instal·lada a la finestra orientada a la teulada del temple amb truja de ferro de la casa Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Sembla que estava un poc més baixa que actualment.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos.
Intervencions Segons indiquen les inscripcions la campana va ser fosa en l'any 1903. No indica el nom del fonedor, no obstant els elements epigràfics remeten a les campanes foses per Jaime Rosas i Vicente Moreno, que tenien una foneria oberta a la ciutat de València. En 1971 va ser mecanitzada per la casa de Salvador Manclús del Grau de València, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.

A principis de 2008 va ser baixada junt a les altres campanes de la torre per ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La restauració va ser inagurada dins de les celebracions de la Pasqua. Finalment va quedar ubicada a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impuls. Els treballs comptaren amb subvenció de la fundació Pere Compte i va estar a càrrec de la restauració Electrorecamp S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ I ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-08-1993)
 • ELECTRORECAMP S.L. (14-03-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-08-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-09-2020
  Convertir a PDF