Mare de Déu d'Agres (2) - Santuari de la Mare de Déu del Castell - AGRES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 6574)

Localització Espadanya
Diàmetre 53
Altura del bronze 47
Vora 5,5
Pes aproximat 86
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1946
Descripció Té al terç dos garlandes, als extrems dels cordons i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "VIRGEN DE AGRES". Al mig té una creu de Sant Jaume, una custòdia, una Mare de Déu de Lorda i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment, hi ha altra inscripció al mig peu amb el nom del poble i l'any de fosa: "AÑO 1940". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (garlanda)
(cordó)
(cordó)
(06) "VIRGEN DE AGRES"
(cordó)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu de Sant Jaume)
(03) (custòdia)
(06) (Mare de Déu de Lorda)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb un cable o corda al cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Ferro d'un instalador local
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional local, conservada en regular estat i dotada amb cigonyal per voltejar-la a distància.
Estat actual Badada, li falten dos grans trossos de bronce on pega el batall i a més té un altre badat al mig. Està situada a una de les finestres laterals de l'espadanya amb truja de ferro d'un instal·lador local i mecanitzada amb motor de vol continu. No té batall.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX es va destruir la instal·lació tradicional de la campana. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro, fabricada per un instal·lador local i la mecanitzaren amb un motor de vol continu.
Propostes Vist l'estat de conservació de la campana proposem la seua refosa. Cal instal·lar la nova campana amb truja de fusta de perfil tradicional local i que imite el de l'antiga. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP (15-06-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRI RIVERA, Jorge [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-07-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF