Campana gòtica (1) - Església de Sant Climent de Taüll (sense culte) - LA VALL DE BOÍ (CATALUNYA)

(Referència 6561)

Localització Interior de l'església
Diàmetre (en cm) 50
Altura del bronze 40
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 72
Any fosa 1479ca
Descripció La inscripció gòtica documentada de moment diu "ihs") a...um # ibat # amen" (tira vertical "aue mar") La primera part segurament està escrita com "ihs autem per medium illorum ibat", que haurien d'haver escrit "ipse autem transiens per medium illorum ibat" de Lluc (4,30) que es tradueix com "però Jesús, passant pel mig d'ells, va marxar", probablement amb un sentit diferent a l'evangèlic: no es tracta de la fugida de Jesús, sense rebre cap mal (ja que no ha arribat la seva hora) sinó que la campana amb el seu so duu la veu, la presència de Jesús, en mig de la gent. A l'inici està l'anagrama de Jesús, en grec, que calia haver escrit "ihsus", mentre que a la fi, per indicar el final de la frase, hi afegeixen un tros d'inscripció ja feta, l'inici de l'Ave Maria.La campana duu, al menys, un Ecce Homo, i un altra imatge, no documentada, mentre que les anses estan finament decorades amb un cordó central (nota de F. LLOP)

L'any 2019 la campana s'ha documentat detalladament i confirmat la inscripció, que diu així: "+ (anagrama de Jesús encerclat "ihs") ⁑autem⁑tranciens⁑per⁑medium⁑illorum⁑ ibat⁑amen" (tira vertical) "aue mar". Seguidament hi han tres imatges religioses: la Mare de Déu, Sant Miquel i un Crist Varó de Dolors.
Terç (T) (3 cordons) /
"+ (anagrama de Jesús encerclat "ihs") ⁑autem⁑tranciens⁑per⁑medium⁑illorum⁑ ibat⁑amen" (tira vertical) "aue mar"
(cordó)
(00) (Crist Varó de Dolors)
(03) (Mare de Déu)
(09) (Sant Miquel)
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es repicava de forma manual. La marca de desgast del mig peu fa pensar que durant molt de temps es va fer servir com a campana de quarts.
Tocs actuals de campanes No es toca
Truja Sense truja
Estat original Estava instal·lada a una de les finestres dels cossos més elevats del campanar amb una truja de fusta senzilla i pensada principalment per repicar-la. Té una marca de desgast a la cara exterior del mig peu, fet que pensar que la campana es feia servir per tocar els quarts.
Estat anterior L'any 2007 es va documentar de forma parcial i situada al terra d'una de les fornícules dels cossos superiors del campanar. No tenia truja ni cap accessori per al toc manual.
Estat actual La campana es troba guardada per seguretat a l'interior de l'església juntament amb altra campana, sense truja ni cap altre accessori. Té una marca de desgast al mig peu, segurament per una antiga maça horaria.
Mecanismes de toc Sense ús
Intervencions Malgrat no presentar data de fosa, els elements iconogràfics i la lletra utilitzada, així com el medalló amb l'Anagrama de Jesús; serveixen per a plantejar la hipòtesi que la campana es va fondre el mateix any i pel mateix autor que una de les situades a la torre, es a dir, l'any 1479. Posteriorment, als segles XVIII o XIX es dotà amb una maça horària per fer-la servir com a campana de quarts. En 2019 ja estava ubicada a l'interior del temple, segurament per raons de seguretat.
Propostes Caldria reivindicar el valor aquesta campana atés el seu gran interés històric i cultural. Per fer-ho és necessari reubicar-la i col·locar-la sobre una base o a una estructura que permetera contemplar bé la peça. Igualment seria necessari disposar d'un cartell identificatiu amb les dades bàsiques (inscripcions, mesures i pes) en diverses llengües.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient la declaració específica com a Bé Moble d'Interés Cultural de la campana.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • GODA ESTADA, José Manuel [Documentació fotogràfica parcial] (13-05-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (06-12-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-12-2019
20 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 89 Visitants: 89 Usuaris: 0