Rosari (2) - Parròquia de Santa Maria Magdalena de Beniopa - GANDIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6525)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes real 125
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2007
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom de la campana: "# ROSARIO #". Seguidament al mig està la següent inscripció: "ROSARIO MENGUAL APARISI / ESPOSA QUE FUE DE FRANCISCO ESCRICHE PALLARES / DONO ESTA CAMPANA / BENIOPA / 2007". En ella indica el nom de la donant, el del marit, el lloc per al que es va fondre i l'any. Finalment i també al mig trobem la marca del instal·lador: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
(06) " # ROSARIO # " /
(2 cordons) /
(garlanda de triangles invertits)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "ROSARIO MENGUAL APARISI / ESPOSA QUE FUE DE FRANCISCO ESCRICHE PALLARES / DONO ESTA CAMPANA / BENIOPA / 2007"
(09) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic i a més disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impulsos, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa a principis de l'any 2007 als tallers de la foneria dels Hnos. Portilla de Gajano. Malgrat que la marca de fàbrica indica Manclús, aquest es realment l'encarregat d'instal·lar la campana, ja que la foneria la tancaren a principis dels anys 90 del segle XX. En març va ser portada a la parròquia, quedant exposada a l'interior del temple parroquial fins la benedicció.

L'acte de benedicció es va celebrar el dia 24 de juny al mig dia, sent presidit per l'Abad de la Colegiata de Gandia, el Ilm. Sr. Ángel Saneugenio. També estaven presents els padrins i donants de la campana, que va ser beneïda i incensada, sent estrenada després per l'Abad i els donants. El cost de fondre-la i instal·lar-la va ser de 6.869 ptes. Al dia següent es va pujar a la torre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V. (21-03-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana ] (20-02-2015)
 • OSA MILLÁN, Sergio; PÉREZ ESTRUCH, Óscar; FERNÁNDEZ VELASCO, Adrián [Documentació fotogràfica de la campana netejada] (06-07-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-05-2015
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF