Santa Maria del Sargar i Sant Bertomeu (3) - Sant Bertomeu - HERBÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6449)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 105
Altura del bronze 87
Vora 10
Pes aproximat 670
FonedorQUINTANA
Any fosa 1887
Descripció Té, en primer lloc, una inscripció al terç en llatí i espanyol: "✱SANCTA MARIA DEL SARGAR ET ✱ BARTHOLOMÆI ORATE PRO NOBIS✱". És una senzilla oració que deriva de les diverses lletanies que sovint formen part d'oracions protectores. Es tradueix així: "SANTA MARIA DEL SARGAR I (SANT) BERTOMEU PREGUEU PER NOSALTRES". També al terç té una garlanda amb triangles decorats. Al mig hi ha una creu amb pedestal, una estrela i la següent inscripció dins d'una cartel·la: "REFUNDIDA I AUMENTADA ✱/ POR EL VECINDARIO ✱/ SIENDO ALCALDE D. ✱/ BARTOLOME PALLARES ✱ / AÑO DE I887✱ / QUINTANA ME HIZO ✱". En ella indica que la campana va ser fosa amb l'almoina dels veïns del poble, el nom de l'alcalde, la data de fosa i el nom del fonedor.
Terç (T) (3 cordons)
"✱SANCTA MARIA DEL SARGAR ET ✱ BARTHOLOMÆI ORATE PRO NOBIS✱"
(3 cordons)
(garlanda amb estreles i triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (estrela) / (inscripció dins d'una cartel·la) "REFUNDIDA I AUMENTADA ✱/ POR EL VECINDARIO ✱/ SIENDO ALCALDE D. ✱/ BARTOLOME PALLARES ✱ / AÑO DE I887✱ / QUINTANA ME HIZO ✱"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa sala de les campanes. També es tocaria repicada des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Possiblement també tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat original Estava instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Segurament disposaria de diversos accessoris per al toc manual i una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Estava instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Segurament disposaria de diversos accessoris per al toc manual i una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc motor vol continu (03), electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa per un fonedor que sols va signar amb el cognom Quintana, comú entre diversos fonedors càntabres. Va ser fosa l'any 1887 sent alcalde Bartolomé Pallarés i la pagaren els veïns. No va ser destruïda durant la Guerra Civil (1936-1939) i als anys 80 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb electromall i motor de vol continu. L'electromall va ser canviat per altre entorn de l'any 2006 per Relojes Pallás.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls i cal instal·lar un electromall monofàsic que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Primeres dades de la fitxa] (29-10-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (02-12-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2019
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF