Mare de Déu del Sargar i Sant Marc (2) - Sant Bertomeu - HERBÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6448)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 68
Vora 9
Pes aproximat 308
FonedorTARANTINO, FELICIANUS
Any fosa 1814
Descripció La campana té al terç dos inscripcions en llatí i espanyol. La primera és una oració a la Mare de Déu del Sargar i Sant Marc: "SACRA VIRGO DEL SARGAR ET SANTE MARCE ORATE PRO NOBIS". Aquesta es tradueix així al valencià: "SAGRADA VERGE DEL SARGAR I SANT MARC PREGUEU PER NOSALTRES". És una senzilla oració que deriva de les diverses lletaníes que sovint formen part d'oracions protectores. La segona inscripció indica el nom del fonedor y l'any de fosa: "FELICIANVS TARANTIN0 FECIT ME A N O 1814". Es tradueix així: "FELICIÀ TARANTINO EM VA FER ANY 1814". Al terç també té diverses sanefes i garlandes amb querubins i altres motius.

Al mig té una complexa iconografia. Per una banda trobem a una custòdia i una creu. A un lateral estan les imatges de Sant Miquel, Santa Bàrbera i Sant Marc. A l'altre hi ha una Immaculada Concepció, un sant bisbe i una imatge de Sant Jaume Apòstol.
Espatlla (H) (3 cordons)
(garlanda amb diversos motius)
Terç (T) (cordó)
(triangle decorat) "SACRA VIRGO DEL SARGAR ET SANTE MARCE ORATE PRO NOBIS" (sanefa)
(cordó)
(triangle decorat) "FELICIANVS TARANTINO FECIT ME A N O 1814" (sanefa)
(cordó)
(garlanda amb querubins i altres motius)
Mig (M) (00) (Custòdia)
(03) (imatges de Sant Miquel, Santa Bàrbera i Sant Marc)
(06) (Creu amb pedestal)
(09) (imatges de la Immaculada Concepció, sant bisbe i Sant Jaume Apòstol)
(cordó)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (garlanda amb triangles decorats)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa sala de les campanes. També es tocaria repicada des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat original Estava instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Segurament disposaria de diversos accessoris per al toc manual i una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Té un motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc motor vol continu i electromall (03)
Intervencions La campana va ser fosa per Felicià Tarantino l'any 1814. No va ser destruïda durant la Guerra Civil (1936-1939) i als anys 80 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb electromall i motor de vol continu. L'electromall va ser canviat per altre entorn de l'any 2006 per Relojes Pallás.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-la en primer lloc de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Aquest perfil es podria obtindre a partir dels diversos fragments de truges que hi ha al campanar. Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Primeres dades de la fitxa] (29-10-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (02-12-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2019
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF