Mare de Déu del Sargar (1) - Sant Bertomeu - HERBÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6447)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 43
Vora 6
Pes aproximat 72
Any fosa 1846
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "NUESTRA SE NORA DEL SARGAR ANO I846". Aquesta té algunes errades i correctament seria: "NUESTRA SEÑORA DEL SARGAR AÑO 1846".
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
"NUESTRA SE NORA DEL SARGAR ANO I846"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes. També participaria dels repics.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts
Truja ferro Manclús vella
Estat original Estava instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Segurament disposaria de diversos accessoris per al toc manual.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. No té anses, per aquest motiu dos tirants travessen la campana i la fixen des de la corona. Té un motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall és antic i està lligat, però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc motor vol continu (03) i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1846. No va ser destruïda durant la Guerra Civil (1936-1939) i als anys 80 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb electromall i motor de vol continu. Abans de 2006 ja tenia les anses trencades, possiblement a causa d'alguna caiguda al llarg del segle XX. L'electromall va ser canviat per altre entorn de l'any 2006 per Relojes Pallás.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Aquest perfil es podria obtindre a partir dels diversos fragments de truges que hi ha al campanar. Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Primeres dades de la fitxa] (29-10-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (02-12-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2019
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF