Santa Bàrbara (8) - Catedral de Sant Pere - VIC (CATALUNYA)

(Referència 627)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització sala de campanes
    Diàmetre (en cm) 124
    Altura del bronze 100
    Vora 12
    Pes aproximat (en quilos) 1104
    FonedorERICE, VIDAL
    Any fosa 1941
    Descripció DEDICADA A SANTA BARBARA
    AL TEMPLO TE LLAMO YO DEL ANGELUS YO TE AVISO LAS FUNCIONES DE LA IGLESIA YO ENGRANDEZCO Y SOLEMNIZO POR DIFUNTOS Y POR VIVOS POR TODOS TU ORACION TE PIDO
    SE REFUNDIO EL AÑO 1941
    Marca de fàbrica: #VIDAL ERICE PAMPLONA#
    Creu de Calvari.
    Anses 7
    Terç (T) Cordó /
    cordó /
    "DEDICADA A SANTA BARBARA" [CH2.5] /
    cordó /
    (garlanda neogòtica)
    Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
    (06) "AL TEMPLO TE LLAMO YO /
    DEL ANGELUS YO TE AVISO /
    LAS FUNCIONES DE LA IGLESIA /
    YO ENGRANDEZCO Y SOLEMNIZO /
    POR DIFUNTOS Y POR VIVOS /
    POR TODOS TU ORACION TE PIDO" [CH2.5] /
    (marca de fàbrica monotip) "VIDAL ERICE / PAMPLONA" [CH1.5]
    Mig peu (MP) Garlanda /
    cordó /
    (06) "SE REFUNDIO" /
    cordó /
    "EL AÑO 1941" [CH2.5] /
    cordó
    Prima Reb 4 -13
    Hum Mib 3 +37
    Tercera Fa# 4 -04
    Quinta La 4 +19
    Octava Mib 5 +11
    Tocs tradicionals de campanes La campana era tocada a la catalana, és a dir fent-la brandar fins dur-la a seure, amb la campana cap amunt, amb un topall de ferro en la biga per aturar la campana recolzant-hi el braç de fusta. També es feia repicar, mitjançant una corda connectada al batall per mitjà d'un gantxo.

    La mecanització dels anys vuitanta va permetre automatitzar els tocs sense necessitat d'un campaner per als senyals quotidians. El campaner hi actuava sols per a les festes majors.

    Tocs actuals de campanes La campana és exclusivament repicada, ja que no pot ser brandada.

    Els tocs automàtics es realitzen exclusivament mitjançant un electromall. No sembla que es toqui manualment de manera regular.

    Truja Fusta amb un capçal de pedra
    Estat original La campana estava ubicada en una estructura sobre grans bigues de fusta, disposades a uns 3 o 4 metres del terra, de manera que la campana es podia tocar, amb una corda i un braç de ferro, brandant-la i podent dur-la a seure, recolzant el braç en un topall de ferro ubicat en la biga.
    Estat anterior En 1989 la campana es trobava com en 2004. Havíen construit un doble terra, per damunt de la sala, que servia per la nova sala de la campana del rellotge, i un altre a uns 100 cm per baix de les grans bigues de fusta sobre les quals es recolzen les campanes.

    Per altra banda, les grans bigues de fusta, probablement tan antigues com el campanar, sobre les quals es recolzaven les campanes i que transmitien l'esforç a la fàbrica, van ser asserrades en un extrem, recolzant-les ara sobre una estructura metàl•lica.

    A més l'electromall, instal•lat per GUIXÀ de Monistrol de Montserrat, es va disposar de manera que impedeix qualsevol possibilitat de moviment, per la qual cosa la campana es veu limitada al repic automàtic o manual.

    Estat actual Regular. Les decoracions i epigrafia de la campana són interessants, malgrat una fosa defectuosa. No obstant, es tracta d'inscripcions estàndard, que foren utilitzades en nombroses campanes del mateix fonedor, com ara les campanes majors de Solsona. En el cas present, no hi ha cap indicació respecte a la catedral de Vic.

    La campana suporta diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta dels textos i decoracions, i probablement afecten al seu so.

    Mecanismes de toc electromall
    Intervencions Dues actuacions, arquitectònica i mecànica, impossibiliten la realització dels tocs a la manera catalana: la ubicació del terra pròxim a la campana i la mutilació de les bigues de fusta, per una part; la col•locació d'un sistema electromecànic (electromall de l'empresa GUIXÀ de Monistrol de Montserrat) que no reprodueix els tocs tradicionals i impedeix els tocs manuals.
    Propostes En el cas de conservar la campana, cal fer les següents actuacions:

    • Cal reubicar la campana, de manera que pugui ser brandada, i també duta a seure, en una nova estructura ubicada en aquesta sala de campanes, tot i que no seria descartable la ubicació de totes les campanes en la sala de la campana del rellotge.
    • En aquest cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió, tant per dins com per fora. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

    No obstant semblaria més coherent fer una campana nova, dins un conjunt harmonitzat.

    En qualsevol cas cal tenir en compte les següents condicions:


    • Cal restaurar el jou de fusta i pedra, de manera que sigui segur, i mantingui totes aquelles característiques acústiques i rítmiques que el caracteritzen.
    • Cal dotar, igualment, la campana d'un motor d'impulsos que reprodueixi els tocs tradicionals i no impedeixi els tocs manuals, així com un electromall per als senyals quotidians i altres tocs.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient una inclusió específica en l'Inventari General del Patrimoni Cultural del conjunt format per la campana de bronze i pel jou de fusta, ferro i pedra.
    Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Notes Primera documentació de la campana:

    • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (14/07/1989)

    Autors de la documentació

    • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio [Documentació de la campana.] (14-07-1989)
    • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana.] (23-07-2004)
    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 30-11-2023
    17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 86 Usuaris: 1 - francesc