Santa Maria (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - ALBALAT DE LA RIBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6176)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 62
Vora 9
Pes real (en quilos) 317
FonedorDE VIELSA, MIQUEL
Any fosa 1621
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció en llatí al terç: "AVE # MARIA # GRATIA # PLENA DOMINVSTECVM # / MIGVEL # DEBIELSA # ME FESIT AN M DC XXI". Aquesta correctament escrita seria: "AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM / MIGUEL DE BIELSA ME FECIT ANNO MDCXXI". La seua traducció al valencià seria: "AVE MARIA PLENA DE GRACIA EL SENYOR ES AMB TU / MIQUEL DE VIELSA EM VA FER ANY 1621". La primera part té origen en l'Evangeli de Lluc (Lc. 1, 28) on es descriu el passatge de l'Anunciació de l'arcàngel Gabriel a la Mare de Déu. La variant respecte a l'evangeli és la inclusió del nom de Maria. Finalment al segon cordó trobem el nom del fonedor i la data de la campana.
Anses Decorades amb cordons
Terç (T) (2 cordons) /
"AVE # MARIA # GRATIA # PLENA DOMINVSTECVM # " /
(2 cordons) /
"MIGVEL # DEBIELSA # ME FESIT AN M DC XXI" /
(2 cordons) /
(00) (crucifixió)
(04) (Sant Miquel)
(08) (Mare de Déu amb Nen)
Mig (M) (2 cordons) /
(00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gros)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que es repicaria des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Comptaria amb una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de 2007 la campana estava ubicada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro model Roses. Per tocar tenia un electromall i un motor de vol continu. L'estat de conservació era regular, ja que questa instal·lació no tenia res a veure amb la tradició local, ni afavoria la preservació de la campana.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. A més té una ballesta per al seu toc manual i el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de toc.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall.
Intervencions Aquesta és l'única campana del conjunt antic que ha quedat en l'actualitat. Com indiquen les inscripcions va ser fosa en l'any 1621 pel campaner de la ciutat de València Miquel de Vielsa i estava instal·lada en l'anterior campanar, passant a l'actual quan es va construir. A mitjans del segle XX la truja original va ser canviada per altra de ferro i en 1981 amb motiu de la refosa de la campana menor es va mecanitzar, instal·lant per al seu toc un motor de vol continu i electromall trifàsic.

En 2007 va ser baixada del campanar per procedir a la restauració. En primer lloc es netejà el bronze per dins i fora, retirant la truja de ferro i canviant-la per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es renovà el sistema de toc automàtic amb un motor d'impulsos i electromall, a més de instal·lar una ballesta per eventuals tocs manuals. Aquests treballs es realitzaren per 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (11-04-2006)
  • LLOP i BAYO, Francesc (25-10-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; NAVARRO SABATER, Arnau; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (03-12-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-03-2015
33 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 85 Usuaris: 0