Maria de la Balma (3) - Església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu - ZORITA DEL MAESTRAZGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6127)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 127
Altura del bronze 100
Vora 13
Pes aproximat 1186
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1982
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "MARIA DE LA BALMA". També al terç té una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Al mig trobem un crucifix i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 37 / VALENCIA". També al mig trobem una inscripció al·lusiva a la seua refosa: "MIS FORCALLANOS ME / REFUNDIERON EN JULIO 1.982".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "MARIA DE LA BALMA"
(4 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR / MANCLUS / C. INDUSTRIA. 37 / VALENCIA"
(06) "MIS FORCALLANOS ME / REFUNDIERON EN JULIO 1.982"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Ferro Manclús vella
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Disposa d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.

Per altra banda la truja de fusta que tenia l'anterior campana (retirada durant la refosa i mecanització), està exposada a la mateixa plaça que hi ha davant de l'església parroquial i el seu estat de conservació és molt roín. Especialment la part de darrere està completament feta malbé.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu; (09) electromartell trifàsic
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1982 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a causa del trencament d'una campana anterior de la qual desconeixem més dades. Al mateix temps es va fabricar la truja de ferro i es mecanitzà la campana, una volta la pujaren al campanar, es mecanitzà amb motor d'impuls i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni permet el toc manual de la campana, per tant, seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional idèntic al de l'antiga campana (la situada a la plaça). Igualment s'ha de renovar la mecanització amb un motor d'impuls i un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-11-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2019
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 27-05-2022
  Convertir a PDF