Maria de l'Assumpció (1) - Església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu - ZORITA DEL MAESTRAZGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6126)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 275
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1917
Descripció Té, en primer lloc, dos sanefes amb flors i raïms al terç. Seguidament trobem al mig una creu, una corona i flors, així com la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS VICENTE DOMINGO ROSAS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID". També al mig trobem un monograma de Maria rodejat per flors i l'advocació a la qual està dedicada la campana: "MARIA DE LA ASUNCION". Baix d'aquesta està la data de fosa, situada dins d'una filactèria: "AÑO 1917". Finalment trobem al mig peu una sanefa amb motius vegetals.
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(cordó)
(sanefa amb raïms)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (corona i flors)
(06) (monograma de Maria rodejat per flors) / "MARIA DE LA ASUNCION / (filactèria amb la data de fosa) "AÑO 1917"
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS VICENTE DOMINGO ROSAS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes. Segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.

Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, segurament molt semblant a la de l'antiga campana gran. Disposaria de diversos accessoris per al toc manual.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Disposa d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. Té un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu; (09) electromartell trifàsic
Intervencions Es va refondre l'any 1917 junt amb altra de major pes per a la mateixa torre. Les dos són obra de la foneria de Vicente Domingo Roses, ubicada a la ciutat de València. Entorn de 1982 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic per al toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni permet el toc manual de la campana, per tant, seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional idèntic al de l'antiga campana major (la situada a la plaça). Igualment s'ha de renovar la mecanització amb un motor d'impuls i un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-07-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2019
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 20-05-2022
  Convertir a PDF