Maria del Carme (2) - Església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu - ZORITA DEL MAESTRAZGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 6125)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 76
Vora 9
Pes aproximat 451
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1917
Descripció En primer lloc trobem una sanefa amb motius vegetals a l'espatlla. Seguidament té al terç una inscripció en espanyol amb l'advocació a la qual està dedicada: "MARIA DEL CARMEN". Seguidament trobem al mig un crucifix, una garlanda amb dos àngels i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS VICENTE DOMINGO ROSAS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID". També al mig trobem un monograma de Maria, un querubí i una inscripció amb la data de fosa: "AÑO 1917". Finalment trobem al mig peu diverses sanefes i garlandes amb motius vegetals.
Espatlla (H) (garlanda amb motius vegetals)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb flors) (06) "MARIA DEL CARMEN"
(3 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i flors)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS VICENTE DOMINGO ROSAS / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID"
(06) (monograma de Maria) / (querubí) / "AÑO 1917"
(09) (àngels amb una garlanda)
Mig peu (MP) (garlanda vegetal)
(2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes. Segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Toca els quarts. Volteig i repic automàtic.
Truja Ferro Manclus nova
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, segurament molt semblant a la de l'antiga campana gran. Disposaria de diversos accessoris per al toc manual i també una maça exterior per tocar els quarts.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Disposa d'un motor de vol continu i electromall trifàsic. Té un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu; (09) electromartell trifàsic
Intervencions Es va refondre l'any 1917 junt amb altra de menors per a la mateixa torre. Les dos són obra de la foneria de Vicente Domingo Roses, ubicada a la ciutat de València. Entorn de 1982 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic per al toc automàtic.
Propostes La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni permet el toc manual de la campana, per tant, seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant-la de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional idèntic al de l'antiga campana major (la situada a la plaça). Igualment s'ha de renovar la mecanització amb un motor d'impuls i un electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera pesa de dades] (20-11-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2019
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 27-05-2022
  Convertir a PDF