Maria Assumpció, la Senyalera (0) - Parròquia dels Sants de la Pedra de Carpesa - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 6124)

Localització Sacristia
Diàmetre 25
Pes aproximat 9
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1906ca
Descripció Anepígrafa
Tocs tradicionals de campanes Servia per coordinar els tocs de les campanes amb els actes litúrgics.
Tocs actuals de campanes És utilitzada per anunciar l'inici de les misses.
Truja Fusta
Estat anterior Fins l'any 2012 estava instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, baix de la campana dels Sants de la Pedra. Comptava amb truja de fusta en regular estat de conservació i amb alguns elements pintats en color roig. A més disposava d'una roda i motor per voltejar-la automàticament. La campana estava mal muntada, ja que les anses estaven col·locades en paral·lel al braç i no perpendiculars, i mal ubicada (al ser més aguda deuria estar més elevada respecte a la resta de campanes.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada entre dos bigues de fusta a la Sagristia de l'Església. Conserva la truja de fusta original, restaurada i adaptada a la nova funció de la campana.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions Aquesta campana és la Senyalera, ubicada en una part elevada de la torre i utilitzada per coordinar els tocs de campanes amb els actes litúrgics celebrats a l'església. No compta amb cap inscripció ni data de fosa, no obstant al mig peu i al peu trobem un esquema de tres i dos cordons, el mateix que té la campana dedicada als Sants de la Pedra. És possible que la campaneta es fera en l'any 1906, juntament amb el conjunt que Jaime Roses i Vicente Moreno feren amb destí al campanar. La campana va quedar ubicada a la torre, amb ballesta per tocar-la al mig vol.

En l'any 1993 l'empresa Gervit la va canviar de lloc, ubicant-la a una de les finestres de la Sala de les Campanes i mecanitzant-la. En l'any 2012 va ser baixada de la torre i netejada als tallers de 2001 Técnica y Artesanía. La truja va ser igualment restaurada. Com que la campana havia perdut la funció original es va instal·lar a la Sagristia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (20-09-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-04-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-01-2016
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF