Jesús Vicent Abdó (3) - Parròquia de la Puríssima Concepció - LLAURÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5923)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 92
Altura del bronze 75
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 451
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció Al terç compta amb la següent inscripció: "# # JESUS VISENT ABDON #". Aquesta mescla noms castellans i valencians, a més de tindre alguna errada, ja que Vicent va amb c. Possiblement la inscripció procedeix d'una campana anterior i es va copiar literalment a la nova. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu està la següent inscripció: "# # # LLAURI 3 DE FEBRERO DE 1942 # #". En ella indica el nom del poble per al que va ser fosa i segurament la data de benedicció, ja que el dia indicat a les inscripcions es celebra al poble la festa de Sant Blai. El fet d'indicar el nom del poble és molt característic de l'època en que va ser fosa. La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres durant la Guerra Civil (1936-1939), sense un inventari o control. Per tant no varen retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Terç (T) (2 cordons)
"# # JESUS VISENT ABDON #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (Marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # LLAURI 3 DE ENERO DE 1942 # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la Sala de les Campanes. Possiblement es repicara des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Comptava amb un mig vol per tocar a difunts. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni possibilitava el toc manual de la campana.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions Ens trobem amb una campana fosa en l'any 1942 a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Les inscripcions del terç remeten a les de les campanes foses en 1771, per aquest motiu possiblement es va fondre a causa del trencament d'una campana d'eixe any, sent refosa. El 3 de febrer va ser beneïda amb motiu de la festa de Sant Blai, molt arrelada al poble.

Durant la dècada dels anys 60 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar la campana, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per voltejar automàticament. En 2012 es va restaurar, sent baixada del campanar per traslladar-la als tallers d'Electrorecamp S.L. El bronze va ser netejat per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. El mecanisme de toc va ser renovat per un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ELECTRORECAMP S.L. (21-05-2005)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-12-2015
26 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 26-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 32 Visitants: 31 Usuaris: 1 - blaisenyer