Sant Pere (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - PINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5916)

Localització Espadanya
Diàmetre 64
Altura del bronze 53
Vora 4
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1920ca
Descripció La campana compta amb un conjunt d'inscripcions incises, afegides amb posterioritat a ser fosa la campana: "SAN PEDRO APOSTOL / CURA ENCARGADO / D. JAIME PELLICER PELLICER / NOVIEMBRE 1.983". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, en aquest cas el titular del temple parroquial, a més del nom del rector encarregat de la parròquia i la data en que es va instal·lar.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "SAN PEDRO APOSTOL / CURA ENCARGADO / D. JAIME PELLICER PELLICER / NOVIEMBRE 1.983"
(03) (Creu)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat actual La campana es troba instal·lada a l'espadanya amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, comptant a més amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat actual de la campana no afavoreix la correcta conservació de la peça ni té cap vinculació amb la tradició local.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Les inscripcions indiquen que la campana va ser col·locada l'any 1983. Sembla que les inscripcions varen ser afegides per la foneria de Salvador Manclús, autora de la mecanització de les dos campanes, ja que la forma de incidir a la superfície del bronze és característica de la foneria. Aquesta no deu ser l'autora de la campana, ja que les seues característiques no remeten als bronzes que va fondre la foneria, ni tan sols indica la marca de fàbrica (fet totalment inusual amb Manclús). La campana deu ser més anterior, ja que la creu i els cordons remeten a les campanes foses per la foneria Hijos de L. ROSES, ubicada a Albaida, sent fosa amb anterioritat a la Guerra Civil (1936-1939).

L'any 1983 va ser dotada de truja de ferro per la foneria Manclús i es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. La campana deuria ser baixada del campanar per ser netejada, per dins i fora. La truja actual de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol continu per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Campana mal orientada, la creu deu mirar cap al exterior.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (09-04-2016)
 • MONTELL TORMO, Isaac (17-04-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-04-2016
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF