Salvadora (2) - Parròquia del Salvador - LA LLOSA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5897)
Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Pes aproximat 225
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any de fosa 1940
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció, al·lusiva al nom de la campana: "✱ ✱ SALVADORA ✱". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data en que va ser fosa: "✱ ✱ LA LLOSA MAYO 1940 ✱ ✱". El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SALVADORA ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ LA LLOSA MAYO 1940 ✱ ✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment i segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Disposava de truja de fusta, confeccionada per la casa fonedora. Disposaria a més d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior En 2005 estava instal·lada, en regular estat de conservació, amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no era la més adequada ni imitava a la tradicional.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic, que permeten el seu toc manual i imiten els tocs tradicionals. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940, al mateix temps que la Gran i possiblement que la Xicoteta, als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Després de beneïda es va pujar al campanar i dotar de la truja i accesoris per al toc de la campana.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2017
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 19-02-2018
  Convertir a PDF