Sant Felip Neri (1) - Parròquia del Salvador - LA LLOSA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5896)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1979
Descripció La campana té, en primer lloc, aquesta inscripció al terç: "SAN FELIPE NERI". En ella indica l'advocació a la que està dedicada. Seguidament al mig trobem el nom del poble i la data en que va ser fosa: "LA LLOSA 1.979". Finalment, també al mig, trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAN FELIPE NERI"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "LA LLOSA 1.979" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior La campana estava instal·lada amb truja de ferro a la finestra que ocupa actualment. Comptava amb truja de ferro i estava mecanitzada amb motor de vol continu i possiblement també amb electromall trifàsic. Estava mal orientada, amb la creu cap a dins, en lloc de cap a fora.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic, que permeten el seu toc manual i imiten els tocs tradicionals. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1979 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, possiblement després de trencar-se una campana antiga. La nova es va ubicar a la Sala de les Campanes després de beneïda. No seria extrany que al mateix temps es dotara de truja de ferro i mecanismes automàtics. Posteriorment a la primera presa de dades per documentar-la es va restaurar per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es va baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment es va mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • 2001 Técnica y Artesanía, S.L. [Documentació de la campana] (25-05-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (25-01-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2017
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-05-2020
  Convertir a PDF