Santíssim Sacrament (2) - Parròquia de Sant Bertomeu - AGULLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5862)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1893
Descripció La campana té set anses. A continuació, hi ha en el terç una garlanda de triangles decorats i tres cordons. Entre els cordons apareix repartida aquesta inscripció amb l'advocació, el nom del rector i l'any de fosa: "SMO.▲SACRAMENTO▲SIENDO▲CURA▲ECONOMO▲D.▲MIGNEL▲VILAPL / ▲ANA▲ANO▲1893▲ ▲ ▲ ▲". A continuació, té en el mig una creu de calvari i el monograma de Maria. Finalment, presenta tres cordons en el mig peu i dos més en el peu. No indiquen les inscripcions qui és l'autor de la campana, no obstant això, les característiques formals de la peça permeten vincular-la amb el fonedor Vicente Domingo Rosas, actiu en les décades finals del segle XIX.
Anses Set anses.
Terç (T) (garlanda de triangles)
(cordó)
"SMO.▲SACRAMENTO▲SIENDO▲CURA▲ECONOMO▲D.▲MIGNEL▲VILAPL"
(cordó)
"▲ANA▲ANO▲1893▲ ▲ ▲ ▲"
(cordó)
Mig (M) (03) (Creu de calvari)
(06) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic. També es repica i volteja manualment en les festes pels Campaners d'Agullent.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2006 estava mecanitzada amb motor de vol continu (03) i electromall (06) i tenia una truja de ferro de Manclús.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes i dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. A més, presenta motor d'impuls i un batall lligat i dotat de cable de seguretat. Està girada 1/4 de volta després de la seua recent soldadura (2022). També té una ballesta per als tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) Motor de volteig per impuls i electromall de Clock-o-Matic.
Intervencions Mecanitzada durant la dècada dels anys 70 per la foneria Manclús, empresa que va retirar la truja de fusta antiga i la va dotar amb una nova de ferro, mecanitzant també la campana. L'any 2006 és baixada del campanar amb la finalitat de procedir a la restauració, treball fet per Electrorecamp i que va incloure la neteja de la campana, canvi de la truja de ferro per una nova de fusta i una nova mecanització amb motor d'impuls. Poc abans de la documentació de l'any 2022 havia estat soldada perquè havia aparegut un clevill en el llavi, al costat de la creu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors de la documentació

  • ELECTRORECAMP S.L. (28-04-2005)
  • MONTELL TORMO, Isaac (11-05-2017)
  • SOLER, Josep (12-04-2021)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualtizació de la fitxa] (24-08-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-10-2022
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 127 Visitants: 126 Usuaris: 1 - servidor