Santa Maria (1) - Parròquia de Sant Bertomeu - AGULLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5861)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 56
Altura del bronze 51
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 102
Any fosa 1854
Descripció La campana presenta tres ases i en l'espatlla una garlanda amb triangles decorats. Seguidament, en el terç hi ha dos grups de dos cordons i una inscripció en llatí i espanyol: "SANTA MARI YA ORAPRONO BIS ✱ AÑO 1857 ✱". Correctament caldria haver escrit: "SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS AÑO (O ANNO) 1857". Aquest text té una senzilla invocació a la Mare de Déu que procedeix de les diverses lletanies. A continuació, en el mig té una creu de calvari i una inscripció, rodejada per diversos triangles decorats: "SE KIZO SIENDO / CURA D. ANTONIO / DE PADUA DUFOUR". Per acabar, presenta tres cordons en el peu.
Anses Tres anses.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
"SANTA MARI YA ORAPRONO BIS ✱ AÑO 1857 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(06) (triangles decorats rodejant el text) "SE KIZO SIENDO / CURA D. ANTONIO / DE PADUA DUFOUR
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic. També es repica i volteja manualment en les festes pels Campaners d'Agullent.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2006 estava mecanitzada amb motor de vol continu i dotada de truja de ferro de la foneria Manclús.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de campanes i dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. A més, presenta motor d'impuls i un batall lligat i dotat de cable de seguretat. També té una ballesta per als tocs manuals.
Mecanismes de toc (03) Motor de volteig per impuls i ballesta.
Intervencions Mecanitzada durant la dècada dels anys 70 per la foneria Manclús, empresa que va retirar la truja de fusta antiga i la va dotar amb una nova de ferro, mecanitzant també la campana. L'any 2006 és baixada del campanar amb la finalitat de procedir a la restauració, treball fet per Electrorecamp i que va incloure la neteja de la campana, canvi de la truja de ferro per una nova de fusta i una nova mecanització amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incloure-la en l’inventari Genera de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual.

Autors de la documentació

  • ELECTRORECAMP S.L. (28-04-2005)
  • MONTELL TORMO, Isaac (11-05-2017)
  • SOLER, Josep (12-04-2021)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualtizació de la fitxa] (24-09-2022)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-10-2022
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 17-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 39 Visitants: 39 Usuaris: 0