Santa Juliana (1) - Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - ALBAL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5763)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 39
Vora 7
Pes aproximat 102
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1987
Descripció Al terç normalment trobem el titular a qui va dirigida la campana i l'any, però en aquest cas manca d'aquestes epigrafies, al mig de la campana trobem la següent epigrafía: "EN MEMORIA DE/ CRISTOBAL Y JULIANA/ SANTA JULIANA/ MARZO 1.987”. Fa memòria als dos donants de la campana, més a l'advocació a qui va dirigida, Santa Juliana acompanyat de l'any de fundició i benedicció. També es pot observar com en tota campana, la marca de fàbrica de Salvador Manclús, la Creu a la cara exterior del campanar i en aquesta campana el relleu del Cor de Jesús.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (Creu)
(relleu d'un cor)
(Marca de fàbrica de Salvador Manclús)
“EN MEMORIA DE/ CRISTOBAL Y JULIANA/ SANTA JULIANA/ MARZO 1.987”
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics.
Truja ferro Manclús pintada i repretada
Estat original La campana desde la seua fosa ha estat conservada amb truja de ferro de Manclús, dotada d'un motor de vol seguit i un martell activats desde l'ordinador de tocs.
Estat actual Regular, el fet del seu regular estat de conservació, tindria que baixar-se del campanar i fer el procés de restauració amb la netaja del bronze exteriorment i interiorment i dotant-la de una nova truja de fusta amb mecanismes com un martell per al repic i un motor de vol a impulsos permitint la reproducció dels tocs manuals tradicionals amb ajuda de alguna ballesta o sistema de cigonyal.
Mecanismes de toc motor de vol continu (03) i electromall trifàsic (09)
Intervencions Un any més tard, es fon una altra campana de majors dimensions per la casa Manclús de València, per a ubicar-la a l'actual lloc on es troba i omplir el buït que tenia el campanar, per l'anterior camapana que es va badar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • HERNÁNDEZ SANCHÍS, Jesús Emilio (13-12-1991)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (10-11-2004)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (12-12-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-03-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-06-2020
  Convertir a PDF