Sant Bertomeu (2) - Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5760)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 57
Vora 6
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció Compta amb la següent inscripció: "# ALMUSAFES JULIO 1945 # SAN BARTOLOME". En ella trobem en primer lloc el nom del poble i la data de la seua benedicció, ja que les festes del poble es celebren en eixe mes. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En segon lloc trobem l'advocació a la que està dedicada, Sant Bertomeu, que és titular del temple parroquial. Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; i junt a aquesta el nom dels seus padrins: "PADRINOS / D. MAXIMO CHAQUES ALBUIXECH / Dña DOLORES LERMA CHOVÁ".
Terç (T) (2 cordons)
"# ALMUSAFES JULIO 1945 # SAN BARTOLOME"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "PADRINOS / D. MAXIMO CHAQUES ALBUIXECH / Dña DOLORES LERMA CHOVÁ"
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià . A més possiblement des del batall de la campana cauria una llarga corda fins als peus del campanar per repicar-la.
Estat actual La campana es troba en un estat regular, instal·lada en una de les finestres amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar i compta amb batall lligat amb cuir i reforçat amb cable de seguretat. La truja es troba oxidada a causa de l'exposició continuada als agents atmosfèrics. En la documentació d'octubre del 2014 el electromall estava fluix i al colpejar la campana ha causat un fort desgast que podria arribar a trencar la campana i a més colpeja més baix del que deuria. Vist l'estat en que està seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual deuria ser canviada per una de fusta de perfil tradicional valencià i la campana mecanitzada amb motor de vol continu, que facilite el seu toc manual i imite els tocs tradicionals. El electromall es deuria canviar de lloc per evitar trencar la campana i elevat lleugerament per pegar en el punt més gruix de la boca.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu i electromall
Intervencions En l'any 1945 es va fondre un conjunt de tres campanes per completar el joc perdut en la Guerra Civil (1936-1939), del qual sols es va salvar una de les antigues. Aquesta és la segon del conjunt, dedicada a Sant Bertomeu i apadrinada per D. Máximo Chaques i Dolores Lerma. Després de la benedicció va ser pujada al campanar, quedant instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Als anys 70 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu per tocar-la automàticament.
A principis de l'any 2017 es pinta la truja i l'exterior del bronze de color daurat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
 • ABARCA, Javier (25-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 17-11-2017
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF