Campana tubular - Temple Expiatori de la Sagrada Família - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència 5724)

Localització campanar
Diàmetre 20
Altura del bronze 290
Pes real 1450
Any fosa 1920ca
Descripció La campana tubular és anepígrafa. Només té un grafit, escrit amb clarió, on indica "GDW / T", sense significat aparent.
Mig (M) "GDW / T", escrit amb clarió.
Tocs actuals de campanes Sense ús.
Truja No hi ha jou pròpiament dita sinó una espècie d'ansa de ferro de què penjar la campana tubular.
Estat original Aquesta és una de les proves acústiques realitzades, possiblement pel mateix GAUDÍ, per a instal·lar campanes tubulars en la Sagrada Família, desconeixent-se tant la línia d'investigació com el resultat aconseguit, així com la manera de percudir una campana tubular tan pesada.
No obstant en Cronologia de GAUDÍ es diu que en 1915 es fan les proves per a les campanes tubulars.
Estat actual La campana reposa en el terra de la cambra d'un dels campanars i no té senyals d'haver sigut utilitzada. Sembla haver-hi estat molts anys fora d'ús.
Mecanismes de toc Sense mecanismes per al toc.
Propostes La campana tubular és el resultat, no sabem si definitiu, de les investigacions acústiques per a dotar la Sagrada Família de bronzes sonants des de les torres, que actuarien com a caixa de ressonància. La ubicació actual (campana reposant sobre el sòl) així com el seu gran pes, impedeixen realitzar altres experiències acústiques per a continuar desenvolupant la línia de treball.
Ja que la Sagrada Família compta amb mitjans per a abaixar la campana, així com amb llocs per a exposar-la, de manera que poguera ressonar, tant dins com fora del temple, proposem que s'ubique dins de l'exposició permanent, instal·lada enlaire, de manera segura que no puga desplaçar-se, i dotada fins i tot amb algun mecanisme per a fer-la sonar i dotar així la mostra d'un element més de reflexió, en aquest cas sonora, sobre la complexitat d'un temple concebut com una globalitat.
Per un altre costat la possibilitat de sonar la campana permet reprendre la via de la investigació sobre les campanes tubulars, un camp pràcticament inèdit, impossible de desenvolupar sense conèixer tant els sons com les ressonàncies d'aquest objecte absolutament únic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats i reproduir els tocs tradicionals.
Notes Campana anepígrafa - Es tracta d'una campana experimental, de forma tubular, construïda de bronze, amb un diàmetre de 20 cm en la part superior i una alçada de 290 cm. El tub, amb un gruix d'1 cm en la part superior, té forma de trompeta en la inferior, amb un diàmetre de 40 cm. Aquesta bocina té una alçada de 10 cm. Suposant que la campana tubular, que és de bronze, té una densitat de 8, el seu pes seria d'uns 1.450 quilos. En la part inferior, a uns 30 cm de la base, la campana compta amb tres petits cilindres, de 3 cm de diàmetre, disposats en triangle i posats segurament per motius acústics. La campana reposa en el terra d'un dels campanars en una zona per on passa el públic però és inaccessible i no té signes aparents d'haver sigut utilitzada en molt de temps.

Autors de la documentació

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (29-09-2004)
Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 29-09-2004
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2020
  Convertir a PDF