Campana tubular - Temple Expiatori de la Sagrada Família - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència 5724)

Localització Exposició permanent
Diàmetre (en cm) 20
Altura del bronze 290
Pes real (en quilos) 1450
Any fosa 1920ca
Descripció La campana tubular és anepígrafa. Només té un grafit, escrit amb clarió, on indica "GDW / T", sense significat aparent. Es tracta d'una campana experimental, de forma tubular, construïda de bronze, amb un diàmetre de 20 cm en la part superior i una alçada de 290 cm. El tub, amb un gruix d'1 cm en la part superior, té forma de trompeta en la inferior, amb un diàmetre de 40 cm. Aquesta bocina té una alçada de 10 cm. Suposant que la campana tubular, que és de bronze, té una densitat de 8, el seu pes seria d'uns 1.450 quilos. En la part inferior, a uns 30 cm de la base, la campana compta amb tres petits cilindres, de 3 cm de diàmetre, disposats en triangle i posats segurament per motius acústics.
Mig (M) "GDW / T", escrit amb clarió.
Truja No hi ha jou pròpiament dita sinó una espècie d'ansa de ferro de què penjar la campana tubular.
Estat original Aquesta és una de les proves acústiques realitzades, possiblement pel mateix GAUDÍ, per a instal·lar campanes tubulars en la Sagrada Família, desconeixent-se tant la línia d'investigació com el resultat aconseguit, així com la manera de percudir una campana tubular tan pesada.
No obstant en Cronologia de GAUDÍ es diu que en 1915 es fan les proves per a les campanes tubulars.
Estat anterior La campana reposava en el terra de la cambra d'un dels campanars i no tenia senyals d'haver sigut utilitzada. Semblava haver-hi estat molts anys fora d'ús. Per la seva ubicació i brutícia es podia confondre amb una canonada del campanar.
Estat actual Exposada en el temple, penjant d'una estructura triangular de fusta.
Mecanismes de toc Sense mecanismes per al toc.
Propostes La campana mostrada dins l'exposició permanent, instal·lada enlaire, aporta un element més de reflexió, en aquest cas sonora, sobre la complexitat d'un temple concebut com una globalitat.
Per un altre costat la possibilitat de sonar la campana permet reprendre la via de la investigació sobre les campanes tubulars, un camp pràcticament inèdit, impossible de desenvolupar sense conèixer tant els sons com les ressonàncies d'aquest objecte absolutament únic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
Valoració Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (29-09-2004)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 25-08-2021
25 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 75 Usuaris: 1 - servidor