Cor de Jesús (5) - Santuari de Nostra Senyora de l'Encarnació - Mare de Déu del Castell de Cullera - CULLERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5712)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes real 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "✱ CORAZON DE JESUS ✱ 1939 AÑO DE LA VICTORIA.". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa. A més afegeix una al·lusió a la fi de la Guerra Civil (1936-1939), habitual a les campanes i documents de l'any 1939. Al mig té la marca de fàbrica, que rodeja l'Escut Nacional: "CTRS. ROSES HERMANOS / (escut España) /SILLA VALENCIA". Finalment trobem una inscripció incisa, afegida quan ja estava fosa la campana amb els donants: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱ JUVENTUD CATOLICA DE CULLERA A SU MADRE LA VIRGEN DEL CASTILLO".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ CORAZON DE JESUS ✱ 1939 AÑO DE LA VICTORIA." /
(2 cordons) /
(garlandes amb penjants)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "CTRS. ROSES HERMANOS / (escut España) /SILLA VALENCIA"
(06) (Cor de Jesús)
(09) (anagrama Jesús) "JHS"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ ✱ ✱ ✱ ✱ JUVENTUD CATOLICA DE CULLERA A SU MADRE LA VIRGEN DEL CASTILLO" (incis) /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vol manual des de la pròpia sala de campanes per a les festivitats més importants del Santuari, i repic des de la base de la torre, fins on baixaven llargues cordes des dels batalls dels bronzes, tal i com testifiquen els forats presents al sòl de la sala (hui cegats per la part superior).
Tocs actuals de campanes Repics i vols exclusivament automàtics.
Truja Truja de fusta nova construida per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original La campana comptaria abans de la seua mecanització de la segona meitat del segle XX, amb una truja de fusta instal·lada pels HERMANOS ROSES en el moment de la seua fosa l'any 1939. A més, unida al seu batall tindria una llarga corda que baixaria fins la base de la torre per fer des d'allà els tocs repicats més senzills.
Estat anterior Fins la restauració del conjunt l'any 2009, la campana presentava una truja de ferro MANCLÚS vella i com a mecanismes de toc automàtic, un motor de vol continu a les (03) i un electromall a les (09). Seria d'aquesta manera, l'única campana que durant aquest lapse de temps podria repicar.
Estat actual Tot i estar molt solta, la campana es troba en un bon estat des de la seua recent restauració.
Mecanismes de toc (09) Motor de vol per impuls i electromall.
Intervencions Després de la seua mecanització i cosegüent canvi d'instal·lació per part de MANCLÚS, durant la segona meitat del segle XX, la campana ha estat restaurada l'any 2009 per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA. Durant l'actuació, a la campana se li ha cambiat la truja metàl·lica per una nova de fusta amb el perfil tradicional valencià, se l'ha netejat per tal de recuperar la seua sonoritat original, se li ha insta·lat un nou batall i se l'ha equipat amb nous mecanismes de toc automàtic com són el motor d'impulsos i l'electromartell, que no sols poden simular els tocs tradicionals, sinó que a més, no impedeixen el toc manual de l'instrument.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos; MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (29-07-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (01-10-2009)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (08-01-2010)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (16-06-2011)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (11-04-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (22-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2018
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF